Megszentelt határ

 

 

2005. április 9-én a városi Galériában került sor Szentes Város Önkormányzata és a Szentesi Művelődési Központ közös szervezésében Major Anna Edit - Mód László: Megszentelt határ c. könyvének bemutatójára és a könyvben szereplő aquarellek kiállításának megnyitójára.

A kiállítás meghívójában olvashatjuk dr. Vörös Gabriella alábbi gondolatait, mely nemcsak elgondolkodtató, hanem felhívó, figyelemfelkeltő, hogy a múlt megőrzése rohanó világunkban még fontosabb szerepet kap.

 

 

 

Hozzátartoznak az életünkhöz, és ott lesznek halálunkkor is. Megszoktuk a kereszteket az út szélén, látjuk a templomokban és a temetőkben, mégis ritkán vesszük alaposan szemügyre őket. Akik rendszeresen virágot visznek, és egyszerű víztartó edényekben a szokásos helyre teszik, tudatják akaratlanul is minden arra járóval: ez a megszentelt hely része valaki életének. De nem csak a virágot vivőknek, annak is, aki elhaladva mellette keresztet vet, vagy megemeli a kalapját, elmond egy imát. Különösen az út menti keresztek sorsa volt kiszámíthatatlan, hiszen az utak változnak, megszűnnek, másfelé kanyarodnak, egyszerre csak ott áll a kereszt háttal az úton járónak, vagy a puszta, a szántó közepén egyedül, gazdátlanul. Bizony van amelyik elkallódik, a fája elkorhad, a fémet a rozsda eszi, és a feledés homályába vész, az enyészetté lesz az egykori fogadalomban megfogant tett: a kereszt állítása. Pedig nem csak a hit jelei ők, hanem egy letűnt korszak máig megőrzött, vagy megőrződött relikviái, nem ritkán értékes műalkotásai is.

 

 

 

Védeni kell mindegyik darabot, mert hozzátartozik egy szűkebb közösség, egy város, egy felekezet múltjához, történetéhez - ezt állítja határozottan a hivatásos értékőrző. Major Anna Edit ennél többet tett: elindult, és minden Szentes környéki út menti keresztet felkeresett és megörökített. Ha belegondolok felért egy zarándoklattal. Lehet, hogy az is volt: egy fogadalom gyönyörű eredménye, amit most az Olvasó a kezében tart, melynek a célja megmutatni mindannyiunknak, amit évtizedek óta látunk. És ezzel egyben tenni is azért, hogy tegyünk értük, ha védeni kell, ha restaurálni szükséges, ha az utak már másfelé kanyarodnak...

A megnyitóbeszédet ITT hallgathatják meg!

 

 

A kiállítás megtekinthető április 9-30-ig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Szentes, 2005. 04. 12.

.