Kidőlt a Piti malom oldala

 

    

 

Szentesen és környékén összesen mintegy 50 szélmalom helyét és tulajdonosát ismerjük. Ebből a legtöbb, ami egy időben működött, 19 volt. A 21. századra csak kettő maradt: a bereklaposi Piti-féle és a magyartési Varga-féle malom. Előbbi egészen napjainkig állta az idő ostromát, a Varga-félének már sem berendezése, sem teteje nincs.

A 80-as évek közepén bontották le a legnagyobb és legerősebb szentesi malmot, a Jenei-félét. Ez kb 1 km-re feküdt a nemrég romba dőlt Piti-malomtól.

 

A Piti malom a 19. század közepén épült téglából és vályogból, 2 pár kő dolgozott benne. A 30-as évekig működött vitorlával, ekkor cserélték egyszerűbbre tetőzetét, köveit eltávolították, új, kisebb köveket kapott, hajtásáról benzinmotor gondoskodott. Utóbbi, bár már nem működőképes, még mindig látható a malom melletti gépházban. A 10 LE körüli teljesítmény elég volt a 2 pár daráskő mozgatására. A 70-es évek végéig folyt darálás a malomban. A malom fala már a 80-as években elmozdult, ezen mostani tulajdonosa próbált segíteni. Az egyre szaporodó repedések és a növekvő kipúposodás az utóbbi években sok látogatónak feltűnt.

 

 

A malom fénykorát idéző képeket a www.magyarvarak.hu oldalon tekinthetnek meg!

 

Az elmúlt hetek nagy esőzései alatt egy nagy robajlással kidőlt a malom oldala. Az ott lakók egyből bejelentették a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályára , akik azonnal kivonultak a Piti malomhoz helyszínelni. A malom ugyan nem tartozik a védett épületek közé, de mégis a tulajdonost a helyreállításra kötelezik.

A riasztó képek ellenére reméljük, hogy nem fog eltűnni Szentes egyik nevezetessége és hamarosan újra a városunkba látogató turisták egyik kedvelt célpontja lehet. Addig is idézzük a bejárat fölé írt sorokat:

BÉKESSÉG, BARÁTSÁG, NYUGALOM…
ISTEN ÁLDÁSA A MALOMRA!

Szentes, 2005. 04. 13.

.