Nyílt laktanya nap

Műszakiak Napja a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál

 

 

2005. április 22-én nyílt laktanya napot rendeztek a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál, amikor is lehetőséget kaptak a "civilek", hogy betekintsenek a dandár életébe.

 

Ezen a napon vehették át az elismerésüket "az év embere" címmel kitüntetettek, akiket objektív tényezők (teljesítményértékelés, testnevelés felmérés eredménye, dicséretek, elismerések stb.) mellett a beosztott állomány véleményét is figyelembe vetve választottak meg különböző állománykategóriákban. A szavazatok alapján kiderült, hogy kik azok, akiknek nemcsak a szakmai felkészültségét, hanem a segítőkészségét, emberségét és bajtársiasságát is nagyra értékeli az állomány.

Ezt a választást első alakalommal tartották meg az alakulatnál, de a jövőben - a tervek szerint - minden évben hasonló, ünnepélyes keretek között kerül sor az év emberei választás eredményének kihirdetésére.

 

 

 

Az év tisztje lett 2005-ben Pálfi Sándor ezredes, tiszthelyettese Kondor Zoltán főtörzsőrmester, ...

 

 

 

 ... tisztese Györgyi Pál szerződéses szakaszvezető, az év közalkalmazottja pedig Vasinka Gáborné.

 

 

 

Emléket állítani mindig dicséretreméltó, nemes cselekedetnek számít. Megnyugvást jelent az emléket állító számára, hiszen olyan dologról gondoskodik cselekedetével, amely már nincs, vagy feledésbe merülhetne a generációk elmúlása során.

 

 

 

A Magyar Honvédség létszámának folyamatos csökkenése, az átszervezések, haderőreformok következtében napjaink műszaki ereje igen megfogyatkozott, s talán, mint a műszakiak utolsó védőbástyája, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár MŰSZAKI EMLÉKPARK létesítésével állít emléket mindazon volt műszaki alakulat, csapat számára, akik egykoron hírnevet szereztek, szakembereket képeztek, jelentős szerepet vállaltak az ország újjáépítésében a háborúkat követően, a polgári életben is alkalmazott technikai újításokat vezettek be, és mindig, elsőként jelentek meg a bajban, katasztrófák, veszélyes feladatok helyszínén, hogy segítsenek.

 

 

 

Emléket állítanak a mai kor műszaki hősei számára is, akik nem csak itthon, határainkon belül, hanem külföldön, nemzetközi misszió kötelékében dolgoztak azon, hogy a műveleti területen kialakult válság, konfliktus mielőbb véget érjen, a lerombolt hidak, utak újjáépülve szolgálják a mielőbbi békés életet.

 

 

 

Az emlékpark Kovács István dandártábornok elképzelései, valamint Kaszanyi Sándor őrnagy terve alapján az MH 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki dandár állomáshelyén, a szentesi Damjanich laktanya alakulóterén, az emelvény közelében, mintegy 50 m2 –es területen került kialakításra. A kivitelezést Tokovics Attila őrnagy vezetésével a HADÉP Kft. szakmunkásai végezték. Az emlékparkban elhelyezett, faragott emléktáblákat, valamint a központi emlékoszlopot a Magyarok Szakácskönyve fából faragott borítójának megalkotója, Simmer Sándor, csongrádi fafaragó mester készítette.

 

 

Akikre emlékeznek: 101. Vasútépítő Ezred, 101. Hidász Zászlóalj, MN 2348, Szentes, MN 5581, Orosháza, MN 2826, Csongrád, MN 4975, Szentes, 2. Reptérépítő Zászlóalj, Szolnok, Honvéd Folyami Flottilla, 1. Honvéd Tűzszerész és Aknakutató Zászlóalj, 301. Gáspár András Műszaki Mentőezred, 18. Báró Nádasdy Ferenc Műszaki Ezred, 37. II. Rákóczi Ferenc Pontonos Hidászezred, Ercsi, 76. Türr István Műszaki Ezred, Baja, 87. Szentes Műszaki Technikai Ezred, 60. Szeged Műszaki Dandár, Magyar Műszaki Kontingens,

 

 

 

A nyíltnapot indító ünnepség után a gyerekek és a vendégek elsőnek a dandár díszmenetét láthatták, és kezdetét vette a kötetlenül megtekinthető technikai bemutató.

 

 

 

Gépkarabély és más lőfegyverek a fiúkat, míg a lányok érdeklődését az óriási munkagépek kötötték.

 

 

 

A műszakiaknál található hidászati és vízenjáró eszközök igazi érdekességek voltak, mert most akár fel is lehetett mászni rájuk, de sajnos kipróbálni nem.

 

 

 

 

 

Érdekes volt a gyerekektől hallani, hogy "ugye ez a rocsó"? Tehát a szülőkben is maradandó élményt adott a sorköteles szolgálat, mert a gyermekeknek még a mai napig emlegetik a "rocsó"-t.

A 6 m-es rocsó (katonai hajó) extrém körülmények között is megállja a helyét. A 60 cm-es oldalmagassága megfelelő biztonságot nyújt nagyobb hullámok között is.

 

 

 

A bátrabbak részt vehettek a dandár búvárbázisán egy búvár bemutatón, ahol akár össze is lehetett mérni egy búvár tüdejét a saját tüdőnkkel. Mindenesetre a búvár nyert a levegővételi versenyen.

 

 

 

 

 

Ezen a napon számos sportversenyt és technikai bemutatót szerveztek, de mind közül a legérdekesebb a cölöpverő verseny volt. A feladat az volt, hogy egy cölöpöt egy perc alatt a legmélyebbre leverjenek és a kimaradó részt mérték le. A verseny finisében 27 cm volt a rekord. Ezen a versenyen kívül volt kispályás labdarúgás, gyerekeknek bűvész adott feladatokat, de volt tűzoltó bemutató és még megannyi érdekesség.

 

 

Szentes, 2005. 04. 28.

 

.