Ebben az évben (2005.) is megrendezte a Kiss Bálint Református Általános Iskola tantestülete és diáktanácsa a "Kiss Bálint hét" elnevezésű emlékhetet, melyet évek óta arra a hétre szerveznek, amikor az iskola névadójának halálának évfordulója van. 1853. márc. 25-én 152 évvel ezelőtt halt meg Szentesen Kiss Bálint református lelkész, egyházi író, tankönyvíró, történeti kutató, gazdasági reformer, a békés-bánáti egyházmegye esperese.

 

 

 

2005. március 19-23 között rendezték meg az idei Kiss Bálint-hetet, melyen nem csak megemlékező rendezvények voltak, hanem ismeretterjesztő előadások, a húsvét ünnepéhez közeledve kézműves foglalkozások, és ügyességi versenyek.

 

 

 

Kezdjük hát az elején! Első napon (márc. 19.) az alsó tagozatosoknak tartottak Húsvéti kavalkádot az iskola dísztermében, ahol húsvéti ajándéktárgyakat készíthettek nem csak a lányok.

Másnap kirándulást szerveztek Budapestre, ahol barlang-túrán vehettek részt a kirándulásra jelentkezők, majd közösen megtekinthették a Terror Háza Múzeumot.

 

 

 

 

 

Március 21-én hétfőn Tavaszi saláta-party-t és Húsvétoló-t rendeztek az iskola alagsorában található technika teremben, ahol a felső tagozatosok mutathatták be gasztronómiai tudásukat. A Húsvétoló-n pedig a nagyobban hímes tojást festhettek.

 

 

 

 

 

A következő napon „Virágvasárnaptól húsvétig” címmel hallgathatták meg a gyerekek Kovách Péter és Niethammer Zoltán prezentációs előadását, melyet a felnőttek is megtekinthettek március 24-én (a képek ezen az előadáson készültek).

 

 

 

 

 

2005. március 22.-én délután koszorúzást és emlékműsort tartottak Kiss Bálint sírjánál, melyen a református egyház, az iskola vezetése és a diákok képviseltették magukat.

 

 

 

 

 

 

 

A Kiss Bálint hét utolsó napján akadályversenyen vehettek részt a gyerekek. Több helyszínen különböző témájú feladatot (pl. a Kiss Bálint utcai imaház udvarán drámapedagógiai feladatot), de mégis a húsvéthoz és annak szellemiségéhez kapcsolódó feladatokat kellett végrehajtani a gyerekeknek.

 

 

A több helyszín egyike volt a Széchenyi-liget, ahol fránya betűk gurultak szét, és azokat kellett összeszedni a gyerekeknek.

 

 

 

 

 

Az iskola udvara viszont ideiglenes rajztáblává vált a verseny idejére és csak koptak a kréták, de készültek a remekművek.

 

 

 

 

 

Délután a pedagógusok hallgathatták meg Bácskai Erzsébet pszichológus előadását, aki arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy „Hogyan érthetjük meg jobban egymást?”.

 

 

 

 

 

Sok diák emlékszik vissza a Kiss Bálint hétre, de vajon milyen érzéssel gondolnak vissza a volt diákok az iskolájukra? Erre is megkapták a választ a volt osztályfőnökök, amikor találkoztak a volt nyolcadikosok a volt osztálytársakkal.

A tanároktól csak úgy jöttek a kérdések és természetesen mindenki a saját tantárgya iránt érdeklődött, hogy miként sikerült az iskolaváltást túlélni a fiataloknak. Volt, aki megtartotta tanulmányi eredményének szintjét, de volt aki egy egész jegyet rontott az év végi eredményéhez képest.

 

 

 

Mindenesetre annyit mindenki megállapított, hogy 2-3 órával többet kell tanulással tölteni a középiskolában, mint az általánosban.

Szentes, 2005. 03. 29.

 

.