Megússza-e a Széchenyi-liget?

Természeti csapást mérhet a gyapjaspille hernyója!

 

A  sárga  foltok a petecsomók!

 

Az elmúlt év (2004.) júniusában már írtunk arról, hogy szabályosan lepusztította a szentesi Tisza parton található fák lombkoronáját a gyapjaspille hernyója. Az előző évben tapasztaltak alapján kilátogattunk a Tiszára, hogy megnézzük, hogy átvészelték-e a lerakott peték a telet. Sajnos a téli fagyok nem ártott a több milliárd petének, ami a Tisza melletti fék törzsén telelt.

 

 

 

A híradások beszámoltak, hogy 100 millió forintot (500 millió kellene) különített el az agrártárca a gyapjaspille elleni védekezésre.

A gyapjaspille már tavaly is komoly gondot okozott, akkor 133 ezer hektár erdőterületet károsított. Most a szakértők szerint 280 ezer hektárnyi erdőterület fertőződött a kártevő petéivel.

 

 

 

Egy kérdés marad már csak, hogy vajon elkerüli-e a gyapjas pille a Széchenyi-ligetet, mert a fertőzött terület, csak pár kilométer távolságra húzódik Szentes nevezetességétől. Biztató, hogy az elmúlt esztendőben még nem jelent meg a pille hernyója a ligetben, de annál több aknázómoly károsította a ligeti gesztenyést.

Ha elfogy a zöld a Tisza parton, akkor a cserje szinten fognak pusztítani a hernyók, így a "Sziget"-nek nevezett hobbiföldek szőlővesszeit veszélyeztetik a kártevők. És még ekkor fenn áll egy észak-nyugati kedvezőtlen széljárás, amely a városközpontba sodorhatja a pilléket és akkor annyi a ligetnek!

Szentes, 2005. 03. 24.

.