Nem ART-tatlanok!

 

2005. március 3-án nyílt meg a Szentesi Művelődési Központ szervezésében három szentesi alkotó kiállítása, amelyen Horváth Sándor, Rickert Gyula és Szabó Mariann alkotásait tekinthettük meg.

A  Városi Galériában összegyűlteknek először Kulbert György (gitár), Bugyi András (dob) és Vígh Róbert (basszusgitár) adott zenei aláfestést a tárlat megtekintéséhez, majd Virág Tibor művésztanár mondta el gondolatait az ott látható alkotásokról.

 

 

 

Most pedig ismerjük meg a három kiállítót:

Horváth Sándor - 1966. 12. 06-án születtem Szentesen. Azóta is itt lakom, itt élek. Egy műszaki szakközépiskolába jártam, de a műszaki dolgok nemigen érdekeltek. Mint később kiderült, a humán tárgyak, a mű-vészetek sokkal inkább vonzottak. Iskoláim nincsenek, Mestereim vannak. Közülük is talán Hamvas Béla (író, esszéista, 1896-1968) gyakorolta rám a legnagyobb hatást, mind életével, mind írásaival. 18 éves koromtól veszek részt kiállításokon. Kezdetben sokáig csak grafitceruzával készült rajzok-kal, majd színes rajzokkal, gipszből faragott maszkokkal és figurákkal. Fafaragással 2000 februárja óta foglalkozom. Akkor kaptam kezembe fafaragó Mesteremtől az első darab olyan fát, amivel már tudtam mit kezdeni. Nem tanultam sem rajzolni, sem faragni. Nem másolok. Mindent, amit alkotok lelkemből, és szellememből gyúrom az anyagba, a fantáziám segítségével.

 

 

 

Rickert Gyula - Szentesen születtem, mely városhoz történő kötődésem befolyásolja a világról kialakult képem, ez az a hely, ahonnan el lehet indulni, ahova vissza lehet térni. Az idei kiállításom fő vonalát is a kollázsok képezik, de jelentkezem néhány grafikai lappal is, melyek fogadtatása, remélem, hasonlóan jó lesz, mint a már tőlem megszokott technikájúaké. Képeim témáiként szerepelnek az ember és környezete, az ember és ember közötti kapcsolatok tükrözése, a vizsgálódás, az elmélyülés, a kiút keresése, valamiféle válasz megfogalmazása. Remélem, hogy az újonnan bemutatott képeimből néhány emlékezetessé teszi a látogatását.

 

 

 

Szabó Mariann tanító, tanár, grafikus. Baján tanítói, Szegeden rajztanári diplomát szerzett. Szentesen tanít a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában, rajz és vizuális kultúrát. Hatodik éve oktat a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, grafika tantárgyat. Művei főként irodalmi illusztrációk és a hozzá érzelmileg kötődő jelenségek, tárgyak, emberek ábrázolása. A csőtoll, akvarell és szíres ceruza mellett a vegyes technikát is alkalmazza. Grafikáira jellemző az aprólékos kidolgozottság, könnyed áttekinthetőség és a vonalvezetés, a szín és minőségi kontrasztok érvényesülnek. Ezen a tárlaton válogatások és az ünnepi évfordulóra József Attila verseihez készült illusztrációk láthatók.

 

 

Szentes, 2005. 03. 07.

.