Szól a rádió ...

 

 

 

A különböző tárgyakat gyűjtő embereket nyugodtan hívhatjuk megszállottaknak, fanatikusoknak, mert mindent elkövetnek azért, hogy egy-egy új darab gazdagítsa a gyűjteményüket.

 

 

 

Ilyen megszállott rádiógyűjtő Kovács László, akit 8 éves korában „mérgezte” meg a rádiókészülék, amelyet derekegyházi szomszédjuktól kapott. Egy igazi gyűjtő nem csak gyűjti, hanem karban is tartja gyűjteményét, és ennek köszönhető, hogy a több mint 500 darabos rádió gyűjtemény jó néhány darabja működőképes.

 

 

 

Ebből a gyűjteményből valósult meg az a kiállítás, amely „Szól a rádió” címmel nyílt meg a Koszta József Múzeumban 2005. február 19-én. Nagy Lajos mérnök-tanár megnyitóbeszédében elmondta, hogy a múzeumban kiállított rádiókészülékek bő háromnegyed évszázadot ölelnek át, főként magyar gyártmányokat tartalmaz, de akadnak német és szovjet típusok is. A tárlat 30 rádiót mutat be, a középpontba állítva a Pacsirtát. Ez a készülék dalolt, hogy emlékeztessen bennünket a magyar tájnak arra a madarára, amelynek a néphit szerint először Zsuzsanna napján hangzik fel az éneke, köszöntve a tavaszt.

 

 A kiállítás megtekinthető 2005. május 1-jéig hétfő kivételével naponta 13-17 óra között.

Szentes, 2005. 02. 25.

.