17 milliós fejlesztés a mentőállomáson

Terepjárót és életmentő eszközöket vásároltak a mentőállomáson működő

Központi Orvosi Ügyelet fejlesztéséhez.

 

 

 

2004 júniusában megalakult a Szentes Kistérség Többcélú Társulás, a térség egészére kiterjedő feladatok megvalósítására. Ennek keretében az egészségügyi alapellátás és szolgáltatás területén térségi feladatként került meghatározásra a Központi Orvosi Ügyelet létrehozása. A Belügyminisztériumtól elnyert pályázat alapján fejlesztésre kerülhet a szentesi Mentőállomás. Új orvosi életmentő eszközökre és egy terepjáró gépkocsi beszerzésére nyílt lehetőség. Ennek első lépéseként 2005. február 1-jén átadásra kerültek - az egységes és korszerű sürgősségi betegellátás megvalósítása érdekében - az új orvosi eszközök és egy Suzuki Vitara terepjáró gépkocsi.

 

 

 

Az átadó ünnepségen és sajtótájékoztatón a sajtó képviselőit Szirbik Imre polgármester köszöntötte elsőként, és ismertette, hogy az elmúlt esztendő őszétől olyan feladatokat lát el a Kistérségi Többcélú Társulás, amelyeket egyes települések gazdaságosan nem tudnak ellátni. A társulás lényege, hogy ezeket a feladatokat, így a központi orvosi ügyeletet közös finanszírozásból valósítsák meg. Hogy mindez megvalósuljon pályáztak és a pályázaton 17 millió forintot nyertek az ügyeleti rendszer kialakítására.

A 17 millió forintból közel 10 millió forintból alakítják ki a mentőállomáson az ügyeleti rendelőt, és a fennmaradt összegből új orvosi eszközöket és egy Suzuki terepjárót vásároltak.

 

 

 

Ezután dr. Simon Marianna a megyei Mentőszolgálat vezető főorvosa elmondta, hogy 1996 óta működtetik Szentes és környezetében a központi orvosi ügyeletet, mert a környező települések nem tudják egyedül megvalósítani, hogy létrehozzanak egy közel 20-30 millió forintos rendelőt. A most beszerzett életmentő műszerek nem azt jelentik, hogy eddig ilyen készülékek nem álltak rendelkezésre a sürgős beavatkozáskor, hanem azt, hogy a régi, olykor elavult technikákat most újra tudják lecserélni.

 

 

 

A teljesség igénye nélkül az alábbi műszerekkel, készülékekkel segédeszközökkel gyarapodott az központi ügyelet: defibrilátor, speciális vérvételi csövek, mobil oxigén palack és reduktor, vérnyomásmérők, EKG, nyaki szakasz rögzítő, tűk és katéterek, orr-füll vizsgáló eszközök, gyógyszer tartó táska, lélegeztető ballonok, alkohol teszter, nebolizátorok, speciális fogók, kullancs csipesz.

 

 

 

Az új Suzuki terepjáró megkülönböztető jelzéssel rendelkezik és összkerék meghajtása biztosíték, hogy akár valakit a tanyavilágban kell ellátni, akár a városközpontban, mindenkihez eljut a segítség.

 

 

 

Ez a sajtótájékoztató jó alkalom volt arra, hogy a mentőállomás új esetkocsiját is bemutassák, mely szintén új  fejlesztés és a régit váltotta. Ennek az autónak a legnagyobb újdonsága, hogy olyan hordágy tartóval rendelkezik, amely csillapítja az út egyenetlenségét, így sokkal kényelmesebb körülmények között szállíthatja be a sérülteket a sürgősségi osztályra.

 

Szentes, 2005. 02. 04.

 

.