Koszta Farsang

 

 

Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, máris itt az újabb ünnepi időszak, az eredetileg télűzőnek szánt farsangi mulatságok szezonja. A Koszta József Általános Iskola 2005. február 18-án rendezte meg farsangi ünnepségét, és a farsangi hagyományokhoz hűen igazán rémisztő álarcokban igyekeztek az iskolások elűzni a telet.

 

 

 

Hazánkban - elsősorban német hatás eredményeként - a középkorra tehető a színes ünneplés szokása, amely az utóbbi években mintha egyre erősebb lenne. A magyar farsang kifejezés a húshagyókedd, farsang éjszakája jelentésű német Fastnacht szó-ból származik. A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. Régen azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül és a gonosz szellemek életre kelnek.

 

 

 

Eleinte azért öltöztek az emberek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a gonosz erőket és a hideget. A régi hiedelmek ugyan ma már csak érdekességek, de az ünnepek harsánysága és a jelmezviselés szokása fennmaradt.

 

 

Szentes, 2005. 02. 23.

.