Hártya vastagságú jégről is menthetnek!

 

Egy pár cikkel ezelőtt már láthattak képet arról, hogy milyen technikával mentik ki a szentesi tűzoltók a jeges vízbe esett, bajba jutott embert. Annál a cikknél archív képeket használtunk fel, mert szerencsére azóta nem kellett használniuk ezt a technikát.

 

 

Egy-egy technikai fogást minden évben újra és újra begyakorolnak, mert amikor menteni kell nincs idő, mert emberi élet múlik pár másodpercen.

Ez a gyakorlat történt meg minap (2005. február 4.) az Eszperantó fahídnál, amikor is összeszerelték a technikát és imitáltak egy mentést.

 

 

 

A jégről ill. vízből való mentési eljárás segédeszközeit a szentesi tűzoltók fejlesztették ki. Elsőként is (zárójelben megjegyezve a leggyorsabb technikaként) egy teherautó gumibelsőjét ruházták fel olyan kötéssel, amelybe belekapaszkodva a leggyorsabban ki lehet húzni a bajbajutott egyént. Ha ezzel nem kivitelezhető a mentés akkor jön a jégre fektetett létra, ami fogai közé fűznek két tömlőt. Ennek a tömlőfűzésnek is kitalálták a technikáját, hogy a legrövidebb idő alatt megtudják kezdeni a mentést.

 

 

 

A befűzött két tömlőbe, (amit egy szelepes lezáróval zárnak le) összesen 150 liter levegő fér, és ha a létra súlyát levonjuk (40 kg) akkor egy embert fent tart még a beszakadt jégen is. A gyors levegő kompressziót pedig a búvárfelszerelés nyújtja, ami által másodpercek alatt felfújódnak a segédeszközök. A nagy előnye a tömlős létrának, hogy rugalmasan támaszkodik a jégen, ezáltal a képen látható gyakorlat során még az ablaküveg vastagságú jég sem tört be a mentést gyakorló tűzoltó alatt.

Szentes, 2005. 02. 04.

.