Kedves ünnepre készülő lakosság!

 

 

 

Most, hogy az év a végéhez közeledik, és ez évre tervezett munkánk nagy részét elvégeztük, mindenki a karácsonyra és az új évre készülődik. Ahhoz azonban, hogy nyugodtan, békés meghittségben tudjunk ünnepelni, és kipihenni az év fáradalmait, szükséges, hogy elkerüljük azokat a veszélyhelyzeteket, melyek ilyen tájban még fokozottabban jelentkeznek. A tűzesetek, balesetek mindenkor szomorúságot, tragédiát, fájdalmat jelentenek, de ilyenkor karácsony idején ez még fájóbb tud lenni. Kérem tekintsük át együtt az alábbi lehetséges veszélyhelyzeteket bízva abban, hogy egy kis szellemi felkészüléssel sikerül ezeket elkerülni.

 

A lakástüzek keletkezési okai között kiemelkedik a nyílt láng figyelmetlen használata, az úgynevezett ágyban dohányzás és az elektromos zárlat.

Az áldozatok és sérültek között többnyire a megfelelő reagáló képességgel és veszélyérzettel kevésbé rendelkező idős vagy beteg emberek, valamint a szükséges és tudatos cselekvési lehetőséggel még nem rendelkező kisgyermekek találhatóak.

A fűtési szezonban sem késő még átvizsgáltatni a különböző tüzelő-fűtőberendezéseket, de azok kifogástalan működése esetén is tekintettel kell lenni arra, hogy éghető anyag ne legyen a sugárzó hővel (nyílt lánggal) működő eszközök közelében, valamint az említett berendezéseket ne alkalmazzuk felügyelet nélkül.

A lakástüzek számadatainak vizsgálata során egyértelműen megállapítható, hogy a fűtési idényben, illetve azon időszakokban, amikor a kegyelet (mindenszentek napja) vagy a közelgő ünnepek (a most aktuális advent, karácsony) során nyílt lánggal égő mécsest vagy gyertyát használunk, a tűzoltóság beavatkozásai jelentősen megnövekednek.

Az advent, illetve a karácsonyi ünnepek és Szilveszter közeledtével célszerű felhívnunk a figyelmet az ekkor jellemző, de megelőzhető veszélyekre is. A felügyelet nélkül égő gyertyával, irodában vagy lakásban hagyott adventi koszorú tüzet okozhat, amennyiben a gyertya eldől vagy meggyújtja a közelében hagyott éghető anyagokat, papírt, lakástextíliát, tehát mielőtt elhagyjuk a helyiséget, feltétlenül fújjuk el a gyertyát. A karácsonyfa díszítésekor már kevésbé jellemző a gyertya használata, viszont a kereskedelmi forgalomban történő árusításra nem engedélyezett elektromos füzérek zárlata szintén veszélyessé válhat. A téli szünidőben felügyelet nélkül otthon játszó gyermekek elől (a biztonság érdekében) fontos, hogy a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket elzárjuk, mert a nem kellő körültekintéssel meggyújtott csillagszóró- és gyertyagyújtásnak súlyos következményei is lehetnek. Ne tiltsuk a gyertya- és csillagszóró gyújtását gyermekeinknek, de csak szülői felügyelet mellett engedjük azt. Az ún. karácsonyfatüzek elsősorban január hónapban fordulnak elő, mert a kiszáradt, de gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra (akár egy csillagszóró szikrájától) is belobbanhat.

A szilveszteri vidámság során a jogszabályban engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható játékos pirotechnikai eszközök használata lehet a környezetre veszélytelen és nyújthat látványosságot. A jogszabályban tiltott petárda felelőtlen használata azonban lakás-, erkély- vagy gépjárműtüzet okozhat, amennyiben – hatásfokától függően – gyúlékony anyagra dobják. A leggyakrabban viszont arc-, illetve kézsérülésekkel jár a petárda gondatlan használata. A tűzesetek, valamint a pirotechnikai eszközöktől keletkező sérülések megelőzése érdekében kérjük a tisztelt olvasókat, hogy a fentieket fogadják el jó tanácsként.

 

Így ünnepek táján sokan ülnek autóba és kerekednek fel rokonlátogatásra, kirándulásra, utazásra egyaránt. Sajnos sokan nem szánnak kellő időt sem maguk, sem a jármű utazásra történő felkészítésére. A kipihentség mindig alapvetően fontos a járművezetőnél, ilyenkor télen azonban kevesebb a nappali órák száma, többet kell sötétben, rosszabb látási viszonyok között vezetni, a fáradtság hamarabb jelentkezik. A leesett hó egy verőfényes téli napon fárasztó lehet vezetés közben, ha otthon marad a napszemüveg. Az ünnepek kapcsán többen fogyasztanak alkoholt, ilyenkor érdemes meghozni azt az egyszerű döntést, hogy nem ülünk volánhoz. Utazáskor a legmodernebb autók esetében is előfordul, hogy ki kell szállni abból. Érdemes erre felkészülni meleg ruházattal, egy pléddel vagy pokróccal a csomagtartóban (a sérültekre a legnagyobb veszélyt a sérülésen túl a lehűlés jelenti). A hóláncot is egyszerűbb szerelni, ha erre térdelünk rá. Egy rövid nyelű lapát és egy kis szóróanyag (homok) egy-egy elakadásnál segítség lehet. A hóláncot a garázsban vagy egy melegebb napon érdemes „felpróbálni”. Ilyenkor jobb gyakorolni, mint amikor vízszintesen „esik” a hó. A téli gumi ma már nem megfizethetetlen, a testi épségünk, életünk viszont igen. Ha kisgyermekünkkel utazunk gondoljunk arra, hogy eltelt egy év, és a csemete is növekedett. A biztonsági gyermekülések (legpontosabbat a gyártói leírások tartalmazzák) saját övrendszere kb. 20 kg-os testtömegig jelent védelmet. Ha megnőtt a gyermek, már nem csak az ülést, de a gyermeket is rögzíteni kell a gépjármű saját biztonsági övével. Másik fontos teendő a méretre állítás. A gépkocsik saját övrendszere általában automata, ezzel szemben a legmodernebb biztonsági gyermekülés ötpontos övét is nekünk, szülőknek kell a gyermek méretére állítani. Ha téli kabátban ül a gyermek akkor arra a méretre, ha kabát nélkül akkor arra a méretre. Ez nekünk szülőknek a dolgunk, és ez a félperces „munka” növeli a csemete biztonságát.

Érdemes a mobilunkat feltölteni, a töltőt pedig a kocsiba tenni, vigyünk magunkkal egy jó erős fényű zseblámpát és a zárolajzó jégoldót a zsebünkben, ne a kesztyűtartóban tartsuk.

 

Ha mégis bajba kerülnének, veszélyt vagy veszélyhelyzetet érzékelnek, hívják a tűzoltóságot, a tűzoltókra a nap 24 órájában számíthatnak.

Hívószámunk: 105; 63/561-041

 

Tűz- és balesetmentes kellemes karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag békés, boldog új esztendőt kíván a szentesi tűzoltóság állománya nevében:

Kajtár István tü. alez. tűzoltóparancsnok

 

Szentes, 2005. 12. 24.

.