Szélessávú infosztráda a térségben

 

 

Szentes Kistérség Többcélú Társulása - Csongrád Kistérség Többcélú Társulásával és Mindszent Város Önkormányzatával közösen - sikerrel pályázott a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett Gazdasági Versenyképességi Operatív Program 4.4.2. sz. intézkedésére, melynek keretében integrált szélessávú infrastruktúra épül ki a szentesi, a csongrádi kistérségben és Mindszenten.

 

A szélessávú Internetre, IP alapú telefóniára és kábeltelevíziózásra is alkalmas optikai hálózat a legkisebb településeket is eléri, így csökkenti azok periférikus helyzetét, javítja gazdasági potenciáljukat, és hozzájárul az ott élők életminőségük javításához.

 

 

 

A program költségvetése 328 millió Ft, melyből 246 millió Ft-ot (75%-ot) finanszíroz a gazdasági tárca. A programot koordináló szentesi kistérség az önrész csökkentése érdekében a Belügyminisztériumhoz is pályázatot nyújtott be, így a 82 millió Ft saját erőből további 50 millió Ft nyerhető el.

A projekt részletes ismertetése céljából - a partner-polgármesterek részvételével - sajtótájékoztatót tartottak a szentesi Városházán 2005. december 22-én.

 

A programban részt vevő települések: Csongrád Kistérség Többcélú Társulása: Csanytelek, Csongrád (Bokros), Felgyő, Tömörkény Szentes Kistérség Többcélú Társulása: Árpádhalom, Derekegyház + Tompahát, Eperjes, Fábiánsebestyén, Nagymágocs + Ótompahát, Nagytőke, Szegvár, Szentes (Magyartés) Mindszent város Önkormányzata (Dózsa-telep)

 

 

 

A két kistérségben és egy városban elinduló projekt legfontosabb feladata a digitális tudás elterjesztése és a gazdasági leszakadás, földrajzi, közlekedési elzártság és az ezekből következő elvándorlás, természetes népességfogyás hátrányainak csökkentése. Projektünk legfontosabb feladata minél szélesebb körben az egyes társadalmi rétegek bevonása a számítástechnika, az Internet, és az ezekkel elérhető tudás, lehetőségek világába, oly módon, hogy kialakításra kerül az ehhez szükséges egységes műszaki rendszer. A rendszer kiépítésén túl érdemes a széles sávú Internet használatának további lehetőségeit is áttekinteni. A hálózat kiépítésével lehetőség nyílik pl. kedvezményes hálózati telefonálásra, kábeltelevízió szolgáltatásra, biztonsági rendszerek alkalmazására, elektronikus közigazgatás bevezetésére, elektronikus önkormányzati iktatórendszerek kiépítésére.

 

A sajtótájékoztató prezentációja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.