A meglepetések kupája

 

 

 

A meglepetések kupája volt az 1980-ban, a fővárosban megrendezett Magyar Népköztársaság Kupa.

Huszonöt évvel ezelőtt a férfi vízilabda MNK-döntőjében a Szentesi Vízmű hatalmas csatában legyőzte a Szeol AK-ot. A finálé jubileumát 2005. november 19-én Szentesen a Városházán ünnepelte a Szentesi VK a szegedi pólósokkal közösen.

 

 

 

Idézet az akkori sajtóból, ami bizonyítja a cím létjogosultságát:

"Ha egy tájékozatlan néző betéved vasárnap este a Komjádi-uszodába és rápillant az egymást követő két mérkőzés résztvevőire, aligha gondolja, hogy az Ú. Dózsa - Bp. Honvéd és a Szentesi Vízmű - SZEOL AK találkozó közül az utóbbin dől majd el az MNK-aranyérem. Azaz, ami még soha nem fordult elő a magyar vízilabdasport történetében: két vidéki együttes játszott a döntőben. A magyar bajnokság nyolcadik és kilencedik helyezettje!"

 

 

 

1980. november 23-án a Komjádi uszodában 1000 néző előtt a Kurca-partiak 6–5-re megnyerték a kupát a szegediek elől. Ezt a nagy csatát elevenítették fel a két csapat tagjai a minap Szentesen.

Kádár József és dr. Izsák Péter szervezőmunkájának köszönhetően újra találkoztak az egykori ősi riválisok, akik akkoriban nem nagyon szívlelték egymást, és ki gondolta volna akkor, hogy 25 év múlva újra találkozik a két gárda.

 

 

Kinagyítható!

 

A szentesiek az alábbi összeállítással ugrottak a mélyvízbe: Horváth – Mezei, Komlósi, Pengő, Kucsera, Kádár, Dömsödi, csereként szóhoz jutott Szénászki és Fülöp, az edző dr. Tóth Gyula volt. Korábban még játszott a gárdában Faludi, Vass, Juhász, Kurucz és Soós.

Szeol AK: Ugrai – Molnár L., Lengyel G., Zámbó, Bozsó, dr. Gál, Pottyondy; cserék: dr. Szittya, Sike; edző: Debreczeni Pál. Az együttes tagja volt még: Török B., Dudás, Csernus, Kuczora, Kiss L., Kárász S. A gólokat Kucsera (3), Mezei, Komlósi, Szénászki, ill. Pottyondy (3), Bozsó és Sike szerezte.

Szentes, 2005. 11. 24.

.