"Magas helyeken"

 

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében nyílt meg a főtéri Galériában László Dániel festőművész a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány 2003. évi nyertesének "Magas helyeken" című kiállítása.

A kiállítást 2005. november 3-án Horváth Krisztián festőművész nyitotta meg, melyet november 26-ig, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

 

László Dániel 1976-ban született Budapesten. 1994-ben érettségizett a budapesti Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán, majd 2001-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festő diplomát szerzett Károlyi Zsigmond osztályában. 1990 óta a Fiatal Művészek Stúdiójának, 2001-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is tagja.

 

 

 

László Dániel látszólag látványelvű, ún. realista festészetet művel. Valójában művészete erősen konceptuális jellegű, kettős értelemben is. Egyrészt kiválasztott motívumai mindig szimbolikusak, személyes, történeti, filozófiai és spirituális jelentést hordoznak, s - még ha alkotójuk törekszik is a látvány minél tökéletesebb, klasszikusokhoz méltó megragadására - a kép végső értelme az érzéki benyomáson túl van. Másrészt az egymást követő archetipikus témák és az azok médiumául szolgáló klasszikus műfajok a csendélet, a tájkép és az életkép - egy koherens belső logika, koncepció alapján következnek egymásból. László Dániel művészi attitűdjének számomra legszimpatikusabb, legbizalomkeltőbb vonása a cinizmus hiánya. Működését egyfajta szellemi komolyság, technikai felkészültség, a festészeti hagyománnyal szembeni rendkívül tudatos és öntudatos viszony, a divatokkal szembeni felvértezettség jellemzi, ami nem a külvilágtól való elzárkózást, a kortárs művészetben való járatlanságot, hanem az aktualitások felületes és kommersz átvételétől való tartózkodást jelent.

Szentes, 2005. 11. 17.

.