Örüljünk vagy szomorkodjunk
a Zene világnapján?

"A média mostohagyermeke Szentesen a komolyzene!"

 

"Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói." - ezeket a mondatokat Yehudi Menuhin mondta 1975. október 1-jén Torontóban.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét A zene világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak - mondta a zene világnapja tiszteletére rendezett koncert elején Nagy János címzetes igazgató, Szentes város díszpolgára, majd folytatta...

 

 

 

Sajnos a valóság show-k világában egyre hátrébb szorul a komolyzene. Kedves hallgatók, mit szólnának, hozzá, ha nem Arany János, Petőfi Sándor, vagy Ady Endre költeményeiből kellene dolgozatot vagy érettségit írni, hanem a valóság show-k szereplőinek (Győzike, Bea asszony) napi kalandjaiból? Nyugodtan mondhatjuk, hogy sokan felháborodnának, és kultúránknak ez jelentené a végét.

Sajnos a komolyzenei hangversenyek megrendezése nehézkes, mert igen szűkösek az anyagiak, így a mostani koncertet is a Művelődési Központtal együtt sikerül megrendeznie a zeneiskolának.

Ha mégis sikerül neves művészeket Szentesre csábítani (Londont és New York-ot megjártakat), akkor a kellő reklám miatt sokan nem értesülnek az eseményről, pedig rendszeresen küldjük a meghívókat a szentesi médiumoknak, akik nemhogy nem adnak hírt a rendezvényről, de még nem is tudósítanak róla ...

 

Nagy János szívbemarkoló beszédét ITT hallgathatják meg!

(Média szakembereknek, újságíróknak és a rádió és a TV munkatársainak ajánljuk figyelmébe!)

 

Manapság alig tudunk olyan dolgot mondani, aminek ne ünnepelnénk világnapját. Lassan az év minden napjára fog jutni egy. Ezek közül sokról még nem is hallottunk, soknak pedig kitüntetett szerepe van az életünkben. Ilyen például a Föld napja, a Madarak és Fák napja, a víz világnapja és természetesen a Zene világnapja. Ha a legtöbbért nem is rajong mindenki, azért nem tudunk olyan embert mondani, akinek ne lenne fontos a zene. Mindenkinek persze nem lehet a kedvében járni, hiszen ahányan vagyunk, annyi fajta zenét kedvelünk.

 

 

 

Nagy János bevezetője után következett Várjon Dénes és Simon Izabella "négykezes" zongoraestje a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében, melyből részletet ITT hallgathatnak meg!

A zongorajátékból részlet ITT hallgatható meg!

Szentes, 2005. 10. 07.

.