Horváth Mihály Nap és Emlékverseny

 

 

 

A lexikonokból és számos életrajzi kiadványból közismert, hogy Horváth Mihály - korának kiemelkedő történetírója - Szentesen született 1809. október 20-án, Horváth József seborvos és Werner Erzsébet gyermekeként. Horváth Mihály nevét viselő szentesi gimnázium már 16. éve rendezi meg a névadó tiszteletére  kiírt versenyt a Horváth Mihály Emlékversenyt.

Közel ezer általános iskolás diák vett részt a különböző témakörökben megrendezett versenyen, mely végeredményét a gimnázium honlapján (www.hmg.hu) mindenki megtekintheti.

 

 

 

 

Másnap (2005. október 21-én) tovább folyt a 196 éve született oktatási miniszterre való megemlékezés.

Az ünnep és megemlékezés záró pillanatára a Kossuth téren található Horváth Mihály szobor előtt került sor.

 

 

 

Ez a szobor három évvel ezelőtt még a gimnázium előkertjében nyugodott, de mára át tették "székhelyét" a Kossuth térre. Az iskola igazgatója fájdalommal emlékezett vissza erre a pillanatra, de elmondta, hogy így van jól, mert a szobor alkotója úgy tervezte, hogy a szobornak olyan központi helyen kell állnia, mint a főtér, azaz a mai Kossuth tér.

 

 

 

A koszorúzás után a gimnázium tanulóinak rendezett verseny végeredményének kihirdetése következett, és ezzel zárult a 2005-ös megemlékezés.

Szentes, 2005. 10. 25.

 

 

.