Fészket raktak a tűzoltók

 

 

Tóth Tamás Körös-Maros Nemzeti Park tájegységvezetője hívott meg minket Szarvas külterületére és a Cserebökényi pusztába, ahol a szentesi és a szarvasi tűzoltók segítségével gólyafészek felhelyezést végeztek.

 

 

 

Szarvas külterületén a szarvasi Arborétum közelében vagyunk, ahol először egy veszélyeztetett fészek lebontásához készülődtek a lánglovagok - mondta Tóth Tamás.

Ez a kb. 50 éves természetes fészek veszélyes volt, mind a gólyákra, de a villanyvezetékre is, ahol több fiatal gólya elpusztult áramütés következtében. Ezek után egy másik villanyoszlopon műfészek alapot helyeznek el a szakemberek.

 

 

 

Ez a fészekrakó munka évek óta folyik a Nemzeti Park területén mely szerint az ehhez hasonló veszélyeztetett fészkeket kicserélik. A tűzoltók technikai és szakmai felkészültségével tudják ezt a munkát elvégezni.

 

 

 

Sajnos a magyarországi gólyaállomány veszélyeztetett, mivel hogy a gólya kultúra követő faj és már évszázadok óta ember közelségéhez szokva él, és fészkeit emberi településeken építi. Elsősorban villanyoszlopokon, kéményeken, és ezeken a helyeken gyakorta pusztulnak el a költőpárok, fiatal madarak áramütés következtében.

Szentes, 2005. 10. 11.

.