Vihar után még a szellő sem rebben

 

 

Emlékezzünk vissza, hogy mekkora vihart kavart a fenti képen látható cselekmény, mert sokak úgy vélték, hogy ezzel vége is a Széchenyi-ligetnek. Akkor "vihar" volt belőle, mindenki írt, beszélt róla, de ha most kilátogatunk, akkor láthatjuk, hogy facsemeték kerültek a hiányzók helyére. Ez a tény még szelet sem kavar!

 

 

Egy a lényeg, hogy a „csonkolt” fák mellett ott a fiatalság, és hamarosan átveszik a posztot a több évtizedes famatuzsálemektől. A hiányt nemes és a liget azon területére jellemző fákkal pótolják. A terv az, hogy a Koszta József Múzeum felé tartó sétány olyan egy időben virágzó fák övezzék, amely káprázatos természeti szépséget fog jelenteni a virágzás idején. A szakemberek szerint igen nagy a különbség a fák lombkoronájának a magassága és az aljnövényzet között. Ezt csökkentik a fiatalítással, de hamarosan (2005. őszén) közel 3000 tő cserje kerül kiültetésre. 2004 őszén összesen 71 db lombhullató díszfa került kiültetésre, és ez a szám nőni fog 2005 tavaszán 45 darabbal, mert akkor kerülnek a ligetbe az örökzöld fák. Ha vége a fásítási programnak akkor összesen 116 db facsemete kezd majd cseperedni a ligetben.

 

 

A több mint száz fa az alábbi fafajtákból tevődik össze: liliomfa, platánfa, nemes nyár, virágos kőris, magas kőris, kislevelű hárs, nagylevelű hárs, kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, oszlopos tölgy, díszalma, díszkörte, díszszilva, vérszilva, szomorú eper, juharfa, gesztenye, vasfa (az 1800-as években az eredeti fafajok közt volt) és császárfa.

2005 őszén 3000 db cserje lesz még elültetve, valamit a tervek között szerepel az Eszperantó híd és a Kutató közötti sétány kialakítása.

Egy szám az elmúlt év fásítási adatai közül: közel 1000 facsemete kapott otthont Szentes közterületein!

Szentes, 2005. 01. 06.

.