Implom József Helyesírási Verseny

 

 

 

Az év első jelentős eseménye az Implom József Helyesírási Verseny regionális döntője, melyet 2005. január 14-én immáron 13. alkalommal szervez meg a Boros Sámuel Szakközépiskola. Ezen a versenyen együtt értékelik a szegedi és a megyei versenyzők produkcióját, és a tét a gyulai országos döntőbe való bejutás.

A 13-as szám szerencsére az idén nem okozott problémát a szervező iskolának, sőt az évek alatt olyan jól összekovácsolódtak a szervezők, hogy a lebonyolítás ebben az évben is zökkenőmentesen zajlott.

 

A verseny kezdete előtt Pádár Zoltánné az iskola igazgatója köszöntötte az izguló és a kezüket tördelő versenyzőket és felkészítő tanáraikat, majd meghallgathattuk Reményik Sándor: Az Ige című versét.

 

Reményik Sándor: Az Ige

(részlet)

Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek,

Vigyázzatok: a nyelv ma szent kehely,

Ki borát issza: Élet borát issza,

Előre néz s csak néha-néha vissza -

S a kelyhet többé nem engedi el!

 

Ezek után Szirbik Imre polgármester is köszöntötte a versenyzőket és elismerte, hogy az év kezdetének mindig rangos eseménye ez a verseny, és ha határainkat leszámítva összeszámoljuk, hogy összesen 15 millióan beszélik a magyar nyelvet, akkor a nagy világnyelvekhez képes lassanként a matematikusok szerint ez a szám kerekítési tényező. Kérdezhetjük, hogy van-e létjogosultsága ennek a nyelvnek. Vajon a korszerű világban, amikor a globalizáció közel hozza a távolságokat, és alapvető feltételként szabja, hogy legyen egy olyan nyelv amelyen kommunikálni és megértetni tudjuk egymást, akkor mi a jövője ennek a nyelvnek. Ezeréves történelmünk példa arra, hogy ezt a nyelvet nem egy zárt dobozban őriztük, hanem rengeteg változáson és fejlődésen esett át és mindig tud megújulni. Ez mutatja, hogy még mindig van jövője és ezt a jövőt mi biztosítjuk és ennek a nyelvmegőrzésnek célja a verseny.

 

 

 

A megnyitó után a termekben már helyet is foglaltak a három kategóriában nevezett versenyzők (gimnazisták, szakközépiskolások és szakmunkásképzősök). A versenyen több mint negyven diák (43) vett részt, azon iskolákból, ahol előtte megtartották a házi versenyt, annak a győztese került be.

 

 

 

Először egy tollbamondást kellett írni József Attiláról, mert 2005-öt az UNESCO József Attila-évnek nyilvánította. A nagyon szép szöveg, különösebb helyesírási problémát nem jelentett a diákok számára. Mindannyian sikerrel vették az akadályt. A verseny másik részében feladatlapokat kellett kitölteniük a versenyzőknek, változó nehézségi fokú feladatokkal.

 

 

 

Fári Istvánné tanárnőtől megtudtuk, az iskola azért kapja évről-évre a verseny szervezésének jogát, mert tanítványaik jó eredményeket érnek el különböző helyesírási versenyeken.

A verseny országosan elismert rendezvénnyé vált. Híres és neves nyelvészprofesszorok fogadják el meghívásukat, előadásuk mind a diákok, mind a tanárok számára nagy élményt jelent.

 

 Eredmények

 

 

 

 Gimnáziumi kategória

 

 

I. Kovács Nóra SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium - Szeged

Felk.t.: Sisák Gábor

 

II. Lencse Ferenc Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hódmezővásárhely

Felk.t.: Dr. Borbáth Árpádné

 

 

III. Volosin Márta Horváth Mihály Gimnázium - Szentes

Felk. t.: Hajós Jánosné

 

 

 Szakközépiskolai kategória

 

 

I. Márta Anett

Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola - Szeged

Felk.t.: Dr. Nagy Lászlóné

 

 

II. Horváth Krisztina

Kőrösy József Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskola - Szeged

Felk.t.: Dr. Varczába Anna, Dr. Nagy Lászlóné

 

 

III. Bártfai Rita

Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola

Felk.t.: Fáry Istvánné

 

 

 Szakiskolai kategória

 

 

I. Kálóczi Zsolt

Tápai Antal Szakközépiskola és Szakiskola - Szeged

Felk. t.: Szabó Gábor

 

Szentes, 2005. 01. 18.

 

.