A Magyar Kultúra Lovagja

A Magyar Kultúra Napján január 22-én a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által létrehozott Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet vehette át a fővárosban Bese László nyug. alezredes, fazekas népművész a Honvédség Stefánia palotájában.

 

 

 

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Az ismertetés szerint a díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda.

A budapesti ünnepségen a Magyar Kultúra Lovagjává avatták Bese László fazekas népművészt, aki a szentesi feketekerámia egyetlen élő nagymestere "a népművészeti örökség ápolásáért" kapott lovagi címet.

 

 

 

1982-ben alapította a jelölő intézményben (HM Honvéd Kulturális Szolgáltató KHT. - Szentes) a Kis gölöncsérek klubját, melynek azóta is vezetője. Tanítványival megismertette a szentesi fekete kerámia készítésének módját, formavilágát és a sikeres utódok folytatják ezt a szép népművészeti hagyományt.

 

Bese Lászlóval készült rádióriportot ITT hallgathatják meg!

Bese László fazekas népművésszel Kárpáti Lajos beszélget.

A felvételt a  Rádió Szentes  bocsátotta rendelkezésünkre.

 

Szentes, 2005. 01. 26.

.