Taniroda avató a Zsoldosban

 

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola szakközépiskolai képzése az oktatási kínálat növelése érdekében a korábbi szakmunkásképzésből fejlődött ki. Az iskola "az ifjúsági szakképzés korszerűsítése világbanki projekt" támogatásával komoly tárgyi - technikai fejlesztést kapott.

Az intézmény az oktatás "gazdasági és szolgáltatási" szakterületén kereskedelem-marketing szakmacsoportban szakközépiskolai szinten egy szakképesítésre készít fel: kereskedelmi technikus. E szakmacsoport további fejlődését egy sikeres taniroda pályázat szolgálja. Az új berendezésekkel ellátott taniroda, mint oktatási központ 2004. szeptember 24-én került átadásra.

 

 

Mi is a taniroda? A taniroda olyan oktatási módszer, melyhez szorosan kapcsolódik egy megfelelő nagyságú, korszerű technikai eszközökkel felszerelt terem és egy fiktív vállalkozás. A tanirodai képzés kiegészíti, elmélyíti az elméletet, lehetőséget nyújt az üzleti élet, a vállalkozás világának minél plasztikusabb megismerésére és élethű szimulálására.

 

A megvalósult fejlesztés magában foglalta a terem teljes bútorzatának kialakítását, számítógépes hálózat kialakítását - fejlesztését, és 11 számítógép beszerzését, (10 felhasználói munkaállomás 1 szerver). A taniroda eszközparkja a korszerű információtovábbító és feldolgozó eszközöket is magába foglalja, és a későbbiekben lehetőség szerint folyamatosan lépést tartva a technikai haladással, az újabb szervezési megoldásokkal. A tanulókat meg kell ismertetni azokkal az ügyviteltechnikai eszközökkel, kisgépekkel is, amelyek mindennapi használatban vannak az ügyviteli munkában (a tűzőgéptől az iratmegsemmisítőig).

 

 

 

A taniroda átadón először Dongó László igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Ott Tamás a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke mondta el gondolatait. Nagy László a Nemzeti Szakképzési Intézet főigazgatójának beszéde után vághatták át a nemzeti színű szalagot az érintettek, és ettől a perctől birtokba is vették a diákvállalkozások a Tanirodát.

 

 

 

A tanirodában az alábbi tevékenységcsoportok, feladatok különíthetők el:

Titkárság - beérkező és kimenő posta feldolgozása - határidők nyilvántartása, ellenőrzése - iratanyagok kezelése - titkárnői-ügyintézői feladatok, leírási munkák elvégzése - telekommunikációs berendezések kiszolgálása - postai költségek nyilvántartása - irodai eszköztár vezetése

Személyügy - munkaviszony feldolgozásával (belépés, kilépés, szüneteltetés) összefüggő feladatok - munkaügyi nyilvántartások vezetése - ténylegesen teljesített munkaidő vezetése - munkabérek, juttatások számfejtése, előírt levonások nyilvántartása, végrehajtása - kifizethető munkabérek kifizetésre történő előkészítése - munkavállalók társadalombiztosítási ellátásával kapcsolatos nyilvántartások vezetése, előírt adatszolgáltatások teljesítése

Beszerzés - árubeszerzés továbbértékesítési céllal - áruraktár kezelése - árubeszerzés személyzeti vásárlás céljából - a Kft. működéséhez szükséges egyéb eszközök és anyagok megrendelése, beszerzése

Értékesítés - a Kft. értékesítési tervének kialakítása a felvevő piacok igényeinek felmérése, valamint az értékesítési céllal beszerzett árukészlet alapján - árkalkuláció készítése a beszerzési árak, az értékesítési költségek, valamint a hasonló termékek körében kialakult árszint alapján - export árak kialakítása és karbantartása a deviza vételi árfolyamok segítségével - termékkatalógus készítése és a partnerek részére való megküldése - szállítási feltételek kidolgozása, megrendelések nyilvántartása, a megrendelések teljesítése, a teljesítés megfelelő dokumentálása, valamint a számla elkészítése - reklám- és propaganda tevékenység (szórólap, prospektus készítése)

Pénzügy - bankszámla megnyitása, kezelése, banki bizonylatok elkészítése, továbbítása - házipénztár kezelése, ellenőrzése - bejövő számlák nyilvántartása, kiegyenlítése - kimenő számlák nyilvántartása, behajtása, ellenőrzése - adófizetési nyilvántartások elkészítése, adófizetések teljesítése - egyéb kötelezettségek nyilvántartása, pénzügyi teljesítése - pénzügyi terv készítése, pénzügyi teljesítések

Számvitel - a vállalat vagyonában, eszközeiben, azok forrásaiban, a költségekben és a hozamokban bekövetkezett változások valóságnak megfelelő, folyamatos, naprakész nyilvántartása mennyiségben és pénzértékben - a rögzített (könyvelt) adatokból, a vállalati belső és külső környezet számára a döntéshez szükséges információk biztosítása.

 

 

A tanirodai munkamenet során a tanulók forgószínpadszerűen kerülnek egyik munkahelyről a másikra. Az egy részlegen lévő két, maximum három tanuló a lehetőségektől, körülményektől függően azonos, vagy eltérő tevékenységet végez. A gyakorlat során áru- és pénzmozgás, árutermelés nem történik, a folyamatok adminisztratív végrehajtása valósul meg. A képzés szempontjából a gyakorlócég figyelembe veszi a valódi üzleti gyakorlatot. A való gazdaság szimulációja fejleszti a tanulók kreativitását, önálló kezdeményező készségét, vállalkozó kedvét, felelősségérzetét, csapatmunkáját, nyelvi készségeit, mindazon képességeket melyek feltétlenül szükségesek a mindennapi gyakorlatban.

Szentes, 2004. 09. 24.

.