Feltekerik a zöldszőnyeget a Kurcán

 

Szentesen a Kurca az évszakok váltakozásával maga is változtatja a színét, amely időnként szép, de olykor igen csak zavaró. Így történt ez idén is (mint ahogy minden évben) zöld szőnyeg borította be a Kurca folyócskánkat. Gyorsan látványossággá vált, mert igen ritka, hogy így beálljon a felszínen úszó növényzet.

Már több hete a jó időjárásnak köszönhetően semmi sem változott. A vízfelszínt beborító rucaöröm nyugodtan tovább és tovább zöldellt. Na ennek vetettek véget az ATIVIZIG munkatársai.

 

 

Több véleményt hallottunk a híradásokban, hogy ez a növény védett-e vagy sem, de az biztos, hogy csúnya látvány. Az elmúlt napokban még politikai demonstráció színtere is volt a Kurca part, de ez sem hozta meg a várt eredményt.

Elgondolkodtató, hogyha ez a növény az első faggyal a víz alá merül és elsüllyed, akkor csak az iszapréteget fogja növelni a Kurcán. Mivel egyes szakemberek szerint védett így a legegyszerűbb megoldás lenne (számunkra legalábbis) ha öblítővíz utánpótlással ezt tovább úsztatnánk.

Anno volt olyan időszak is, amikor igen sok vizet engedtek a Kurcába, akkor az is baj volt, mert (állítólag) a halak is továbbsodródtak a vízzel.

 

 

Jelen esetben az biztos, hogy vizet kell beemelni a Kurcába, hogy tovább sodródjon a rucaöröm, csak azt nem tudta megmondani senki, hogy ki, mikor, mennyi ideig fogja azt a bizonyos szivattyúbekapcsoló-gombot megnyomni. Szerencsére a gondolati síkról ez az eset a tettek mezejére lépett és nevezzük "Bandi bácsinak" az illetőt, megnyomta a nagy szivattyúgombot.

 

 

 

Az elmúlt napokban két szivattyú kezdte meg a Körös vizét beemelni a Kurcát tápláló csatornába.

 

 

 

A hosszú csatornán keresztül a víz elérkezik a Körös gáthoz, ahol ...

 

 

 

 ... zsilipeken keresztül tovább folyik a Kurcába a víz.

 

 

 

Az ATIVIZIG munkatársai, pedig azon a területen, ahonnan nem tud tovább úszni a rucaöröm markolóval távolították el a növényt. Így történt ez a kertvárosi városrészben, ahol szinte kisebb domb épült az "öröm"-ből.

 

 

A Kurca városi szakaszán viszont az egybefüggő rucaöröm telepeket motoros kishajóval törték meg, hogy a beállt zöldszőnyeg tovább sodródjon, így az nem került kiemelésre.

Szentes, 2004. 09. 19.

.