Pont nélkül 3000!

Az Autómentes Nap fonákja!

 

Az Autómentes Nap felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti problémákra (levegőszennyezés, zaj, forgalmi zsúfoltság, balesetveszély), amelyekkel a városokban nap mint nap találkozhat mindenki. Több önkormányzat csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, és ez azt jelentette, hogy a város ütőerének számító Kossuth utcát, ill. annak egy szakaszát lezárták a forgalom elől.

 

 

Eddig nem is lenne probléma, csak ez a lezárás sokaknak nem volt egyértelmű, mert a táblától kifeszített kordon nem keresztezte a teljes útszakaszt, így ott szabadon (elvégre a tábla nem szúrja ki a gumit) be lehetett hajtani a lezárt útszakaszra. Mivel sokan rutinból vezetnek, így ezt többen meg is tették, csakhogy a rendőrség is résen volt.

 

 

 

A lezárt területre ahogy hajtott be a rendőrautó, hogy ellenőrizze az utca forgalmát, már három autó követte is. Nem nézték a kitett tiltó táblákat hanem a lóerők közé csaptak és mentek a rendőrök után. Ezt azért szó nélkül ők sem hagyhatták és ezeket az autósokat igazoltatták. Jött a figyelmeztetés és előkerült a bírságoló tömb is, és azonnal fogott a cerka és bevésett 3000 forintot a befizetendő összeg rublikába. Büntető pont nem járt az esetért, de aki a zöldségeshez kanyarodott be, annak azonnal drágább lett a krumpli.

 

 

A rendőröktől megtudtuk, hogy 500-10.000 forintnyi bírságot szabhatnak ki ilyen esetben. A kitett tábla még a kerékpárosoknak is tiltja a behajtást. Nekik 500-2000 forintig osztottak lapot.

Azt ugye nem kell írnunk, hogy mennyien voltak felháborodva, mert ez a nap nemcsak az úton lévők bukszáján, hanem a kereskedők kasszáján is meglátszott.

Szentes, 2004. 09. 22.

.