30 éves a Szentesi Fotókör

 

Ez alkalomból nyílt 2004. szeptember 13-án fotókiállítás az Ifjúsági Házban, melyet Kruzslicz Pál az intézmény igazgatója nyitott meg.

 

 

 

 30 év néha sok, néha kevés, esetünkben azonban ez egy nagyon szép évforduló.1974-ben öt fotózás iránt érdeklődő fiatal indította a Szentesi Fotószakkört a városi művelődési házban. Hétfőként találkoztak.

Hogy miért éppen hétfőn? Mert nem volt TV adás!

 

 

 

Azóta is mindig hétfőnként találkoznak. Fotózásról beszélgetnek, képeket elemeznek és kiállításokat szerveznek (Alföldi Fotószalon, Országos Aktfotó Kiállítás). Kezdő Fotóiskolát tartank, ahol magunk is tanulnak, miközben az előadásokra készülnek. Minden évben sikerül „megfertőzniük" néhány fiatalt a fotózás szenvedélyével, akik csatlakoznak hozzájuk, új látásmóddal, stílussal gazdagítva őket. Többen tagjaik közül új (vagy régen használt) fotótechnikai eljárások alkalmazásával készítenek fotókat. Nyitottak a világra, keresik a kihívásokat. A kezdeti alapok elsajátítása után mindenki igyekszik megtalálni saját képi világát. Ahányan vannak annyiféleképpen értelmezik, dolgozzák fel az életet, melyben/melyet élünk. Fotóinkkal ablakot nyitnak a világra, más és más ablakot. Sokszor akár ezerszer látott dolgokat rögzítenek úgy, ahogy senki más nem látta előttük. Sok hazai pályázaton, kiállításon, önálló tárlaton szerepeltek már fotóinkkal, több díjat is nyertek. Képeik nemzetközi kollekciókban is helyet kaptak. 2000-ben a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének fődíját kapta meg a fotókör, 2001-ben pedig a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját.

 

 

 

A 30 éves évfordulóra készült kiadvány az elmúlt években készült képek szűk keresztmetszetével mutatja be a Szentesi Fotókör tevékenységét.

 

Az elkészült kiadvány internetes változatát ITT tekinthetik meg!

 

Szentes, 2004. 09. 16.

.