Tekintsünk az égboltra!

A Perseida-metorraj kitörése szerda éjjel 11 óra körül kezdődik.

 

 

A Perseida-metorraj idei vonulása két okból is különleges látványnak ígérkezik: egyrészt a számítások azt mutatják, hogy a Föld keresztezni fogja a meteorraj szülőégitesteként azonosított 109P/Swift-Tuttle üstökös 1862-es napközelsége idején kibocsátott porcsóvaanyagának útját, másrészt a fogyatkozó Hold nem zavarja a hullócsillag-megfigyelést.

A legkáprázatosabb csillagászati jelenségek akkor figyelhetők meg, amikor Földünk összetalálkozik egy Nap körüli keringő meteorrajjal. A meteoráramok űrben keringő törmelékáramlatok, amelyeket üstökösök vagy kisbolygók szórnak szét útjuk mentén.

Bolygónk augusztusban találkozik a Perseidák nevű meteorárammal. A meteorraj a Swift-Tuttle üstökösből szabadul ki keringései során. Bár az üstökös keringési periódusa 128 év, Földünk minden év augusztusában szabályszerűen összetalálkozik a Perseidák áramával.

A Perseida-metorraj kitörése szerda éjjel 11 óra körül kezdődik. A kitörés mintegy fél-egy órán tarthat. Ez idő alatt - ideális viszonyok esetén (felhőtlen, zavaró városi fényektől mentes ég) - akár 2-3 meteort is megpillanthatunk percenként. A Perseidák gyors és fényes hullócsillagok: a meteorok másodpercenként 60 kilométer sebességgel lépnek be bolygónk légkörébe.

 

A Perseida meteorraj az előrejelzések szerint idén kitörést produkálhat az augusztusi égbolton. A káprázatos égi jelenség csúcspontja a 11-éről 12-ére virradó éjszaka, 23 óra körül várható.

Szentes, 2004. 08. 11.

.