Adminisztratív vétség

Talán nincs olyan média Magyarországon ahol nem adtak hírt a 2004. augusztus 2-án történt szentesi eseményről.

(hvg.hu, Index-Bulvár, Klubrádió, [Origo], RTLKlub, radio.hu, ma.hu, promenad.hu, webradio.hu)

 

 

Az ügyről annyit kell tudni, hogy egy nagymágocsi asszony kórházi benntartózkodása és gyógyulása után, hazatérésekor vette észre, hogy téves adatok szerepelnek azon a kórlapon amelyet kapott. Első felindulásuk alapján úgy döntöttek, hogy értesítik a médiát, akik meg is tették amit megtehettek és azonnal minden bulvársajtó címlapjára került a kórlapcsere ügy.

 

2004. augusztus 2-án Tapodi Sándorné nagymágocsi betegnek tévesen, Tapodi Miklósné csongrádi beteg kórlapkivonatát adták ki a szentesi kórházból.

Dr. Bod Barnabás Tapodi Sándorné kezelőorvosa augusztus 2-án 24 órás SBO-s ügyeletet követően ment át a Belgyógyászat B osztályára, ahol Tapodi Sándorné nevű betegének családtagjai már várták, miután előző pénteken már jelezte a beteg hétfői hazabocsátását. A főorvos erre az időpontra nem készítette el a hazabocsátásra váró beteg zárójelentését, hanem helyette kórlapkivonatot adott ki, amelyen nem ellenőrizte a beteg pontos demográfiai adatait - állapította meg a Dr. Földesi Irén főorvos, vizsgálóbiztos, miután az egészségügyi intézmény főigazgatója Dr. Borzi Márta fegyelmi vizsgálatot indított annak tisztázására, hogyan fordulhatott elő az eset.

 

 

A fegyelmi vizsgálat utáni sajtótájékoztató

 

A vizsgálat megállapította, hogy sem diagnosztikai, sem terápiás azaz, szakmai hibát nem követett el a kezelőorvos, aki gyógyultan bocsátotta haza a nagymágocsi asszonyt, viszont adminisztrációs hiba történt.

A fegyelmi bizottság a vizsgálóbiztos véleménye alapján kedden hozta meg a döntését, de ezt a döntést elsőként Dr. Bod Barnabással kívánták közölni, aki előre jelezte, hogy nem tud jelen lenni a tanács ülésén. Augusztus 11-én Dr. Bod Barnabás készhez vette a fegyelmi tanács döntését, melyben ez állt:

A szentesi kórházban 2004. augusztus 2-án történt kórlapcsere miatt indult fegyelmi eljárás befejeződött.

A Fegyelmi Tanács 2004. augusztus 10-én döntött az adminisztratív hibát elkövető orvos ügyében, akit megrovás fegyelmi büntetéssel sújtott. A Fegyelmi Tanács ezt a büntetést tartotta arányban állónak a cselekmény súlyával.

 

 

Simicz József a Csongrád Megyei Közgyűlés Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnöke a kedden összehívott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sajnálatos kórlap csere megtörténte után Dr. Borzi Márta főigazgató és Dr. Bod Barnabás kezelőorvos olyan magatartást tanúsított, amelyben semmi kifogásolni való nem található. Az a tény, hogy a kezelőorvos személyesen vitte ki Tapodi Sándoné lakására a saját kórlap kivonatát és kért elnézést a hozzátartozóktól mindennél többet mond. A kezelőorvos a sajnálatos tévedésért megkapta büntetését. Meggyőződése, hogy ezzel az ügyet le kell zárni, természetesen annak minden mozzanatából levonva a szükséges következtéseket, és mindannyiunknak arra kell törekednünk, hogy ez ne hagyjon nyomot a kórház életében. A nyilvánosság elé kell tárnia hozott intézkedéseket, meg kell nyugtatni a szentesi kórház vonzáskörzetében élő tízezreket, hogy a kórházműködése, szakmai színvonala nagyon jó és nyugodt szívvel veheti igénybe azt minden rászorult.

 

A sajtótájékoztató teljes hanganyagát ITT hallgathatják meg!

25 perc 16 mp ,    4,5 MB

A főigazgató asszony már a sajnálatos szegedi tragikus végkifejletű betegtévesztés után körlevélben kérte a főorvos urakat, hogy a jövőben sokkal körültekintőbben ügyeljenek, hogy nehogy véletlenül előforduljon hasonló eset a szentesi kórházban. Megtette a lépéseket a biztonságot növelő csuklópántok beszerzésére is, amelyet rövid időn belül alkalmazni fognak.

Szentes, 2004. 08. 12.

.