Csángó gyermekek nyaraltak Szentesen

 

 

Az erdélyi magyar gyermekeknek egy magyarországi kirándulás az álma. Ez sajnos nem adatik meg minden csángó gyermeknek, de közülük, most tizenötnek megadatott a Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezetének jóvoltából.

 

 

 

A gyimesfelsőlokiak hosszú hónapok óta készültek a kirándulásra. Az árpádházi Szent Erzsébetről elnevezett katolikus líceum tanulói közül idén nyáron azok utaztak, akik eddig nem voltak a Kurca-parti városban. Szoros kapcsolatot épített ki az iskola vezetése a máltai szolgálat szentesi szervezetével és ennek köszönhető, hogy évek óta erdélyi magyar gyerekek nyaralhatnak Szentesen.

 

 

 

A szeretetszolgálat aktivistái gazdag programmal várták a gyerekeket, akiket szentesi családok szállásoltak el. A heti programban megtekintették Szentes nevezetességeit, strandoltak és búvárkodtak a strandon, megtekintették a fővárosban az ország házát és ellátogattak a Csodák Palotájába. Ezzel még nem ért véget a heti szórakozásnak, mert hátra volt az ópusztaszeri történelmi emlékpark megtekintése és az utolsó napon Gyopárosfürdő élménymedencéiben lubickolhattak.

A hazautazás előtti délutánon a szentesi Tisza-parton Szentes és térségének országgyűlési képviselőjénél Farkas Sándornál töltöttek el egy délutánt, ami csónakázással és hatalmas vacsorával zárult. Mindazt amit a szentesiek tettek a gyermekekért, azt a csoport egy közös dallal köszönte meg.

A gyimesi dalt ITT hallgathatják meg a gyermekek előadásában!

A szülők igen nagy anyagi áldozatot hoznak azzal, hogy gyermekük Magyarországon nyaraljon, és remélik, hogy ami most még álom, hamarosan elérhetővé váljon minden csángó gyermek számára.

Szentes, 2004. 08. 05.

.