Edzőváltás a lányoknál

 

Edzőváltás történt a Szentesi VK női felnőtt vízilabda-csapatának élén. A július 19-én kezdődő felkészülést Pengő László helyett Kozák László irányításával kezdi a legutóbbi bajnokság ezüstérmese.

 

   

"szókimondó" Pengő László                                            "ifjú titán" Kozák László

 

Az okokról a klubelnöke, Beleon Zsolt így nyilatkozott:

- Három dolog motiválta a cserét. Az egyik, hogy Pengő Lászlónak június 30-án lejárt a szerződése; a másik, hogy egy erőteljes korosztályváltás tapasztalható a szakágon belül és az edzők szerették volna tovább kísérni tanítványaikat, végül pedig a szülők egy csoportja - gyermekeik panaszai alapján - a stílusát kifogásolták az eddigi edzőnek. Pengő Laci gondolkodási időt kért, majd közölte, ilyen körülmények között nem kíván tovább dolgozni a csapatnál. A klubtól azonban nem távozik, nem veszíthetünk el ilyen értékes szakembert.

Mint arról már volt szó, Pengőt -aki az előző vezetőség elvárásait, a kitűzött célokat teljesítette, például ob-ezüstérmet nyert - Kozák László váltotta a kispadon, az ő helyét az utánpótlásnál pedig Oltyán Gyula foglalta el, aki korábban fiúvonalon tevékenykedett, a gyerekkorosztályú gárdát pallérozta. A tervek szerint, erről már folynak az egyeztetések, Pengő Oltyán csapatát veszi át.

 

A Szentesi VK OB I-es női vízilabdacsapatának szakmai munkáját a 31 esztendős Kozák László irányítja ezentúl.

Kozák 7 éves korától jár a szentesi ligeti uszodába vízilabdaedzésekre. De a 90-es évek elején, már 18 évesen „szögre akasztotta" a pólósapkát, akkoriban ugyanis remek erőkből állt a Kurca-partiak felnőtt alakulata és nem sok esélyt látott arra, hogy bekerüljön a csapatba. Ezt követően Szegeden tanult, majd Prágába tette át a székhelyét:

- A cseh fővárosban dolgoztam, de mellette a vízilabdát sem hanyagoltam, a Slavia edzéseire jártam és edzőmeccseken játszottam. Hivatalosan nem igazoltak le. Szentesre 1999-ben tértem vissza, s akkor kezdtem el foglalkozni az utánpótlás korosztályok képzésével - ezen a téren sokat köszönhetek az akkori klubelnöknek, Juhász Józsefnek -, két esztendő múlva azonban az ötödik kontinens felé vettem az irányt.

Végül csalódást jelentett a „kirándulás", az óriási távolságok miatt a gyerekek nehezen jutottak el a tréningekre, ezért csak heti kettőt tarthattunk. Így pedig nem lehetett komoly, érdemi munkát végezni.

A középfokú edzői képesítéssel rendelkező Kozák Laci Szentesen folytatta pályafutását, s a különböző korosztályú együttesekkel két aranyat, egy ezüstöt és három bronzot nyert. Elérkezett 2004, a váltás éve és a Beleon Zsolt vezette elnökség vele képzelte el a folytatást: „Nem szoktam meghátrálni, megfutamodni a kihívások elől, nem vagyok az a típus" – mondta a 31 éves edző.

 

- A női szakág névadó szponzorának még mindig üres a helye a vezetőségben. Erről kérdeztük Beleon Zsoltot.

Azzal kezdeném, hogy közel egy órás megbeszélést folytattunk Magyar Józseffel, a Hungerit Rt. elnök-vezérigazgatójával, akinek cége töltötte be eddig a névadószponzor eddig szerepét. Magyar úr meghallgatta elképzeléseinket, majd azt kérte fogadjuk el korábbi döntését. Egyelőre annyiban maradtunk, hogy figyelemmel kíséri tevékenységünket és eredményeinket. Ami a női szakág támogatóját illeti: három komoly lehetséges jövőbeni szponzorral állunk tárgyalásban. A lehetséges támogatók mindegyike azt szeretné, ha a televíziós közvetítések segítségével kapnának reklámlehetőséget, akár az MTV, akár más országos televízióban. Sokat dolgozunk, lobbizunk azért, hogy a szentesi vízilabda képernyőre kerüljön, akár összefoglalók szintjén is, ám konkrétumokról egyelőre nehéz beszélni.

A Hungerit Rt. támogatásának kiesése bizonyos pénzügyi hiányt eredményezett, és bár vannak kisebb szponzorok, még mindig kb. 3 millió forint hiányzik a női szakág gördülékeny működéséhez. Éves szinten ez összesen 5-6 milliós költségvetést jelent. Szerencsére, jó hírekről is be tudok számolni, hiszen a város vezetése, a polgármester és az alpolgármester részéről nagyon korrekt ajánlatot kaptunk, miszerint az esetleges LEN-kupa küzdelmek alatt a város állja majd a csapat szállásköltségét.

 

- Mi a helyzet a férfi csapat házatáján?

- Vidumanszky László a vezetőedző, érkezett Szabó Nándor, Tordai Árpád és Horváth Tamás, a csapattól minden bizonnyal távozik Zentai és Lavrisinyec.

Szentes, 2004. 07. 19.

.