Egy kutya, két kutya ...

 

Városunkban - Állategészségügyről szóló 1995. évi XCI törvény 42.§ /I/ bekezdés c./ pontja értelmében az eb nyilvántartás pontosítása érdekében - 2004. július közepétől augusztus végéig eb összeírás kezdődik Szentesen. A fenti rendelet szerint az ebek összeírása szükség szerint, de legalább 3 évente kötelező feladat.

 

 

Az Állat-egészségügyi Szabályzat, amelyet a 41/1997. (V 28.) FM rendelet tartalmaz, előírja, hogy az eb tartója köteles az eb tartási helye szerint illetékes jegyzőnek bejelenteni, ha az állata a három hónapos kort elérte, elhullott, vagy elveszett, tartási helye megváltozott, új tulajdonoshoz került.

A jegyző a nyilvántartás pontosítása érdekében az ebeket szükség szerint, de legalább három évenként összeíratja így kiderül, hogy kik azok, akik az előző évi eboltást elmulasztó ebtartó. Őket szabálysértési eljárás megindítása mellett fel kell szólítani mulasztásuk pótlására és annak igazolására.

Az összeírást Szentes város jegyzője által kiadott igazolással rendelkező összeírást végzők fogják végezni, akik minden háztartást felkeresnek.

Tekintettel arra, hogy a városban tízezer fölötti a háztartások száma, kérik hatékony közreműködésükkel segítsék elő az összeírók munkáját.

A fentiekből következik, hogy az ebek kötelező összeírásának egészségügyi és állategészségügyi okai vannak, a kutyák számlálása nincs összefüggésben az ebadóval, miután jogszabály szerint nincs ebadó. Az ebek tulajdonlása nem adókötelest!

Szentes, 2004. 07. 13.

.