Európa Diploma Szentesnek

 

2004. június 24-én Strasbourgban az Európa Tanácsban vette át a szentesi küldöttség az Európa Diplomát, amelyet 28 európai helység kapott meg (Magyarországról csak Szentes kapta meg az EU diplomát!).

Az Európa Diplomát azok a települések kapják, akik sokat tettek azért, hogy az európaiság eszméje, a szolidaritás, a kölcsönös együttműködés terén maradandót alkosson.

Az Európai Tanácshoz benyújtott pályázatnak tartalmi része egy 30 oldalas kérdőívet és pályázati anyagot tartalmaz. Tíz fejezetben kellett számot adni a településnek arról, hogy egyes területeken az elmúlt esztendőkben mit tett. Ebben benne van a kulturális együttműködés, számos nemzetközi szervezetekben történő szereplés, a testvérvárosi együttműködés, a különféle humanitárius és szolidaritási akciókban való részvétel, a civil szervezetek és személyek kapcsolatai.

A díj az első fokozat ebben a négy lépcsős kitüntetési rendszerben, amelynek második szintje az Európa Zászló, 3. szintje az Európa Plakett és a 4. szintje az úgynevezett Európai Nagy Díj, amelyet egy évben csak 1 településnek ítélnek oda. Jelen esetben egy belga település kapta.

 

Balról-jobbra: Varga Árpád képviselő, Garai Sz. Imréné a Kabinet Iroda vezetője, Dr. Rébeli Sz. Tamás képviselő,

Johanna Schecker bizottsági elnök, Szirbik Imre polgármester

 

A díj átadásának a menete egy viszonylag kötött protokolláris folyamat, hisz az Európa Diplomát az Európa Tanács székhelyén, Strasbourgban adják át, míg a többi fokozatot az Európa parlamenti képviselők viszik el arra a településre, amelyik ezt elnyeri. Bízunk benne, hogy néhány év múlva Szentesre is történik egy ilyen látogatás.

A küldöttség összetétele szimbolizálta azt, hogy tényleg az egész városnak szóló díj, hisz a Képviselő-testület mindkét oldala delegált egy tagot. Jelzés értékű, hogy mindkét oldal szinte a legfiatalabb képviselőjét delegálta jelezvén azt, hogy ez egy folyamatnak a része. Név szerint Varga Árpád és Dr. Rébeli Sz. Tamás képviselőket. A delegáció negyedik tagja Garai Sz. Imréné, aki a pályázatot összeállította.

Kérdezhetjük, hogy az Európa Diploma mivel jár? Ez egy erkölcsi elismerés, ezzel anyagi elismerés sem a településnek, sem személyeknek nem jár. A legnagyobb elismerés, hogy Európából a 28-ak között lenni ez önmagában egy olyan ajánlólevél, amely talán a későbbiekben nagyon sok szituációban előnyt fog jelenteni a városnak, de mindenképp egy olyan erkölcsi elismerés, amelyre Szentes minden polgára büszke lehet, hiszen ezt Szentes városa, Szentes valamennyi lakója kapta.

Szentes, 2004. 06. 30.

.