Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

 

 

2004. május 05-én a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság, valamint az Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság ünnepélyes körülmények között mutatta be az új nagyteljesítményű katonai vízellátó állomást, illetve az új fejlesztésű műszaki technikai eszközöket, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál Szentesen.

 

 

 

A szentesi laktanyában bemutatott víztisztító berendezés harci körülmények között bármilyen vízből ihatót készít. A 254 millió forintos szerkezetet Iváncsik Imre, a szakminisztérium politikai államtitkára adta át az alakulatnak.

 

 

 

Iváncsik Imre a résztvevőknek elmondta, hogy a Prágai Képesség Csomag érdekében a vízellátás és a hídépítés kívánja fejleszteni a szaktárca. Prágában a HM felső vezetése az új felajánlások között vállalta egy nagy volumenű víztisztító kapacitás kialakítását. Ennek érdekében rendelte meg a Magyar Honvédség ezen technikai eszközöket a kanadai ZENON magyarországi üzemétől. A tervek szerint kilenc ilyen eszközt vásárol hazánk, melyből nyolc a megalakulás előtt álló víztisztító századhoz Szentesre, egy pedig az egészségügyi központ állományába kerül.

 

  

 

Egy gép képes 14200 főt ivóvízzel, tábori körülmények között pedig 1000 főt teljes körűen ellátni.

 Az uniós méretekre szabott technikai egység magyar gyártmány, szállítható repülőgépen, hajón és teherautón egyaránt.

A tengervízből vagy édesvízből készült desztillált vízbe klórt és sót tesznek a katonák az ihatóság érdekében.

Szentes, 2004. 05. 06.

.