NÉVAVATÓ

 A Városi Sportcsarnok 2004. május 21-től Dr. Papp László Városi Sportcsarnok

 

A képviselő-testület 2004. január 3-án döntött arról, hogy a város legkiemelkedőbb sportolójáról nevezi el a sportcsarnokot.

Az intézmény 2004. május 21-én ünnepélyes keretek között vette fel Dr. Papp László nevét.

Az esemény még 2001-ben egyéni képviselői kezdeményezésre indult (Pap Imre és dr. Dóczi Margit települési képviselők). Továbbiakban a Szentes Városi Civil Fórum szorgalmazta, végrehajtására emlékbizottság alakult. Elnöke, dr. Kis-Tóth Tihamér a következő szavakkal vezette be mondandóját: szeretnék, hogy az egész város ünnepe lenne. A sport és az olimpia eszméje iránti tisztelgés. Dr. Papp László életútja, példamutató magatartása, kiemelkedő sportolói tevékenysége méltóvá teszi arra, hogy a nevét szülővárosában sportcsarnok viselje.

 

Az ünnepségen Szűcs Lajos alpolgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja mondott köszöntő beszédet.

 

Az emlékünnepségre Szentesre érkezett Polyák Imre, olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok birkózó, a Nemzet Sportolója, ifj. dr. Papp László egyetemi tanárt, a neves sportoló fia és Kruj Iván, az FTC bitkózó szakosztályának elnöke.

A vendégek először látogatást tettek a Petőfi Sándor Általános Iskolában és ott megkoszorúzták az Olimpiai tölgyfát.

 

Az Olimpiai tölgy története: 1937-ben Lőrincz Márton - az 1936-os berlini olimpia kötöttfogású légsúlyú bajnoka - egy tölgyfát ültetett az akkori Polgári Leányiskola, a mai Petőfi Sándor Általános Iskola elé. A régi olimpiákon az volt a szokás, hogy a győzelem emlékére egy tölgyfacsemetét is ajándékoztak a bajnokoknak, akik azt a szülőhelyükön elültették. Erdélyi származású lévén szülőfalujában nem ültethette el a tölgyfát, ezért abba a városba hozta, amely őt fiává fogadta és legjobb barátja (Dr. Papp László) tiszteletére a városnak ajándékozta.

 

 

 

A tölgyfánál történt koszorúzás és megemlékezés után ifj. Papp László mesélt édesapjáról a fiatal birkózópalántáknak.

 

 

A Petőfi sulitól átsétált az ünnepi tömeg a Sportcsarnokhoz, ahol elkezdődött a névavató ceremónia.

 

 

 

Elsőként Szirbik Imre köszöntötte a vendégeket, majd beszédében kiemelte Dr. Papp László életét és munkásságát, amely példa értékű a ma sportolóinak.

 

 

 

Gáspár Tamás világ- és európa-bajnok birkózó a magyar birkózó szövetség főtitkára mondta el ünnepi gondolatait és megemlékezett Dr. Papp László sportolói alakjáról.

 

 

 

Ezek után következett a sportcsarnok falán elhelyezett emléktábla (Máté István alkotása) leleplezése.

 

 

 

Apa és fia! Dr. Papp László emléktáblája előtt áll fia ifj. Papp László

 

 

 

Mindez után Polyák Imre, olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok birkózó, a Nemzet Sportolója, és ifj. dr. Papp László egyetemi tanárt, a neves sportoló fia közösen ültetett egy facsemetét a csarnok bejárata mellett.

 

 

 

Az ünneplők a névadó után befáradtak a mostmár Dr. Papp László Városi Sportcsarnokba, ahol megtekintették Kiss-Rácz Antalné tárlatát, amely e neves sportoló életútjáról villant fel képeket, emlékeket.

 

 

 

A csarnokban továbbá megtekinthető az "Ezredmásodpercek a sportból" - Vidovics Ferenc fotókiállítása.

 

 

 

 

 

A rendezvény végén sportgálával ünnepeltek a sportolók.

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2004. 05. 26.

 

.