Elkészült a tető és a karzati galéria

 

Befejeződött a református nagytemplom rekonstrukciójának első fázisa, melynek következtében felújították a tetőszerkezet 1/4-ét és galériává alakították át a második emeleti karzatot. Az eddigi felújítások meghaladják a 68 millió forintot és a teljes befejezésig még kellene 232 millió forint.

 

 

A Kossuth téren található Református Nagytemplom 48 x 24 méteres belső térben kialakított emeletes aszimmetrikus karzat második emeletén elkészült az időszaki és állandó kiállításoknak hely adó Templomi Galéria.

Szentes város legjelentősebb műemlék épülete 1808-1826 között épült Fischer Ágoston, kecskeméti építész tervei szerint a korábbi, kicsivé vált templom helyén. Az épület a legnagyobb magyarországi református templomok sorába tartozik, az Alföld leghosszabb hajójú temploma.

 

 

 

A templom felújításának célja, hogy ez a jelentős műemlék fennmaradjon az utókor számára. A megújult épület jelentős szerepet tölthet be a város és a régió idegenforgalmában. Akár Szentes egyik jelképévé is válhatna, mint ahogy Debrecené a református nagytemplom vagy Szegedé a dóm stb. Emellett azonban a templom jelentős kulturális szerepet is betölthet a város, illetve a régió életében. Az elkészült engedélyezési és kiviteli tervek alapján a második emeleti karzaton Templomi Galériát alakítottak ki. Itt kap helyet az állandó gyülekezettörténeti kiállítás, ahol be tudnák mutatni az egyházközség történetének főbb dokumentumait, fényképeit, tárgyait. Mivel ilyen jellegű kiállítás nincs a városban és a környező településeken sem, valószínűleg sokakat vonzana ez a bemutató. Segítene abban is, hogy a város lakói és az idelátogatók megismerjék saját múltjukat, őseik életét, hagyományait. Az állandó kiállítás mellett rendszeresen szeretnének rendezni időszaki kiállításokat is, ahol a városhoz és a gyülekezethez valamilyen módon kötődő művészek mutathatnák be alkotásaikat. A kiállítások érdekességét - tartalmuk mellett - a helyszín adná, közben a templommal, mint értékes műemlékkel is megismerkedhetnek a látogatók. A kiállítások - a tervek szerint - egy-egy jelentősebb, a városba egyébként is több látogatót vonzó rendezvényhez kapcsolódnának, így még nagyobb idegenforgalmi vonzerőt jelenthetnek.

 

 

Az első olyan jellegű koncertet rendezik meg az Egyházzenei találkozó keretében 2004. május 16-án vasárnap délután 6 órakor, amely során a templom felújítására gyűjtenek. Nagy János, a helyi zeneiskola címzetes igazgatója ad orgonahangversenyt és közreműködik Andor Csilla (ének) és Takács Gabriella (fuvola).

Ízelítőt az orgonamuzsikából ITT hallgathatnak meg!

(A felvétel a 2004. május 11-ei Komolyzenei Ifjúsági Hangverseny zárókoncertjén készült!)

 

A koncertre a belépés díjtalan, ám a lelkipásztorok köszönettel fogadják az önzetlen felajánlásokat a templom renoválásának javára.

Szentes, 2004. 05. 13.

.