A 2003/2004-es tanév a negyvenedik esztendő a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola életében.

 

2004. április 21.

 

 

 

Az Oktatási Minisztérium nemzeti emlékezet programjának, ennek egyik fontos eleme az Iskolai Emlékezet elnevezésű program. Ennek keretében azokat a tanáregyéniségeket szeretnék a középpontba állítani, akik fontosak az iskolai emlékezet szempontjából az iskolaközösségek számára. Ők azok, akiknek a munkássága a diákok egy-egy generációjában él tovább, és alakjuk mármár jelképpé vált.

 

 

 

Ilyen tanár és igazgató egyénisége volt a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolának Kajtor István az iskola első igazgatója, akinek a neve valóban fogalommá vált nemcsak az iskolában, hanem a városban is.

Erről a kiemelkedő tanáregyéniségről nevezték el 2004. április 21-én az iskola természettudományi tantermét.

KAJTOR ISTVÁN (1929-1991)

 

Battonyán született egyszerű földműves családban. Szülei egyetlen gyermeke volt Éles esze, gyors felfogása, gyakorlati érzéke, a technika iránti érdeklődése már az elemi iskolában megmutatkozott. Szülei vállalták a továbbtanulással járó áldozatot, beíratták Makón a közgazdasági technikumba, ennek elvégzése után a JATE Természettudományi Karán folytatta tanulmányait kémia-fizika szakon. Tanár akart lenni. Tanulmányai befejezése után Békésre került a Szegedi Kis István gimnáziumban tanított. Széleskörű aktivitása, vállalkozó szellemisége, jó szervezőkészsége elismerést váltott ki a jó hírű középiskola tanári karában.

Különösen nagyra értékelték az amatőr rádiózásban végzett munkáját. A városi rádiós klub titkára lett, majd a régió rádiós életének megszervezésében is oroszlánrészt vállalt.

1962-ben Szentesen életre hívták az új típusú ipari szakközépiskolát. A kihívásokat kereső, érdeklődő fiatal tanár figyelmét felkeltette a meghirdetett igazgatói állás. Megpályázta ezt a munkakört, elfogadták és 1963.július 1-jével kinevezték az iskola élére.

Az iskola műszaki berendezése, a gyakorlati oktatás megszervezése, a szakmai elméleti oktatás biztosítása nem volt könnyű feladat. Vállalta ezt, és minden akadályt legyűrve sikerre is vitte. Néhány esztendő alatt az új középiskola megbecsülést vívott ki magának Szentes és vonzáskörzetének kulturális, gazdasági és társadalmi életében. A felsőbb hatóság joggal ismerte el érdemeit az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntetéssel.

Békés és Csongrád megyében ő honosította meg az amatőr rádiózást. Tanítványai éveken keresztül ott voltak a „szakma kiváló tanulói" között, a HG8KCP pedig az URH versenyek élén. Szívesen és lelkesen foglalkozott a fiatalokkal, mindig a gyerekek között érezte jól magát 1975-ben családi okok miatt Szegedre távozott, ahol egy középiskolai kollégium igazgatója lett. 1991. december 13-án halt meg.

 

A tanteremavató után a rendezvénysorozat első napján "A rádiózás és a számítástechnika története az iskolában" címmel nyílt kiállítás az iskola tornatermében.

 

 

 

Az elmúlt évtizedben használt, és a mai PC-k elődeinek számító HOME COMPUTEREK lettek kiállítva ezen a kiállításon. Látható volt az első iskolaszámítógép a HT-1080-z és az első magyar fejlesztésű otthoni számítógép a Primo is.

 

 

 

Ezután jött az informatika történetében Commodore és a Sinclar korszak. Ezekből is láthattunk jó néhány darabot, mely számítógépek színes képével már igen nagy élményt nyújtottak a számítógépes játékok kedvelőinek. Ekkor már előtérbe került a számítógépek használata az oktatásban, amit jól példáz az 1988-ban készített és a mai napig jól működő egyenes vonalú egyenletesen változó mozgást számítógéppel elemző lejtő. A lejtőt az iskola egykori diákja (ifj. Vidovics Ferenc) készítette.

 

 

 

Nemcsak a múlt, de a jelen is képviselte magát a számítástechnikai seregszemlén, ahol a MAC-es gépet jelentették a jelent és a jövőt.

 

 

Az informatikai kiállítás mellet az iskola rádióamatőr életét bemutató kiállítást is láthattunk.

 

 

 

Csányi Károly relikviái mellett, kollégái, barátai és tanítványai is képviseltették magukat az étervadászat kézzelfogható tárgyaival.

 

 

 

A hagyományos morze billentyű mellett láthattunk morze-gyorsbillentyűt, amelynek az az érdekessége, hogy ha az egyik irányba mozdítjuk akkor folyamatosan TI-t ad, ha a másik irányba, akkor folyamatos TÁ-t.

 

 

 

Nagy érdeklődés volt az un. QSL lapok iránt.

 

 

 

A szájtátás után jött a kiállítás hivatalos megnyitója, amikor is Nagy Gyuláné igazgatónő köszöntötte a vendégeket, az iskola jelenlegi és volt diákjait, tanárait.

 

 

 

A délelőtt további részében előadást hallhattunk az iskola rádiózási történetéről, amit Nagy Gyula ismertetett. Csányi Károly amatőr rádiós hagyatékából származó relikviákat pedig Nagy Lajos ismertette a fiatalokkal.

 

 

 

 

2004. április 22.

Másnap Pollák Antal felhasználói informatikai verseny, Pollák történeti vetélkedő, angol tesztmegoldó verseny színesítette a programot.

 

 

Angol nyelvi tesztmegoldó verseny

 

 

 

 

 

 

 Pollák-történeti vetélkedő

A Pollák-történeti vetélkedőn az iskola diákja azon versenyeztek, hogy ki ismeri legjobban az iskola múltját. A feladatok között nem csak a múltat idéző kérdések voltak, hanem a jövőre vonatkozók is, mert el kellett képzelniük 2500-ban az iskolát. Szinte mindenki a robot világot idéző alkotást készített, de voltak a realitástól nem elrugaszkodott alkotások.

 

  

 

A verseny egyik feladatát interaktív formában Ön is kipróbálhatja kedves olvasó, mert a történeti totó-t Ön is kitöltheti. Az alábbi linkre kattintva nézze meg és töltse ki!

 A Pollák-történeti totó-t  ITT tekintheti meg!

 

 

2004. április 23.

A negyven éves tanévforduló megünneplése a Tóth József Színházteremben fejeződött be, ahol elsőként Nagy Gyuláné igazgatónő köszöntötte a meghívott vendégeket, és ismertette az elmúlt négy évtized jelentősebb állomásait.

 

 

 

Az igazgatói beszéd után Dr. Frank József a Cs. m-i Közgyűlés elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő és az iskola egykori diákja, majd Szirbik Imre polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét.

 

   

 Dr. Frank József a Cs. m-i Közgyűlés elnöke    Farkas Sándor országgyűlési képviselő              Szirbik Imre polgármester

 

 

 

 

A hivatalos köszöntők után egy rövid irodalmi műsort adtak elő az iskola diákja, amit a nyugdíjas tanárok köszöntése követett.

 

 

Esztergályos Ferenc                                                       Dr. Csíky Lászlóné

 

 

Mészáros Ferenc és Mészáros Ferencné                                                        Zsíros Katlin                      

 

 

Az emlékplakettek átadása után az iskola színjátszó köre adott elő részleteket Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig című művének színpadra írt változatából (óriási sikerrel!!!) sok-sok zenével és tánccal.

 

 

 

 Az ünnepség záróakkordja a gádorosi Kismakkos néptáncegyüttes előadása volt. Ez egy nagyon magas színvonalú, hangulatos produkció volt, amit a közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazott.

 

Gyorsan elrepült ez a negyven esztendő, de a jövő csak most kezdődik. Elég nehéz ezt a négy évtizedet végig tekinteni, de ebben segít az évfordulóra kiadott évkönyv is, amiben nem csak tanárok, hanem egykori diákok emlékeznek vissza a kezdetekre.

 

 

Szentes, 2004. 04. 27.

 

 

.