Nyílt laktanyanap a dandárnál

 

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár idén is megrendezte a "Műszakiak Napja" elnevezésű nyitott laktanyai napot 2004. április 23-án.

 

 

 

A dandár a "Műszakiak Napján" emlékezik meg az 1848. szabadságharc nagyszerű műszaki katonáira a Komáromi csata hőseire, azokra a mérnökökre, mesteremberekre, ácsokra, akik az ellenség tüzében hajókból bárkákból, és minden rendelkezésre álló eszközből hidat vertek a Dunán és ezzel nagyban hozzájárultak a magyar honvédsereg győzelméhez.

 

 

 

A műszaki alakulatok a második világháborúban is fontos szerepet töltöttek be. Ugyan lehetőségeik mindig alul maradtak a másik oldalon harcoló műszaki katonák felszereltségétől, de lelkesedésük nem hanyatlott. A háború után oroszlánrészt vállaltak az út és vasútépítésben és az ország területét megtisztították 1122 tonna robbanószertől. Ezen a napon rájuk emlékeztek.

 

 

 

A délelőtti megemlékezés kitüntetésekkel és díszmenettel zárult, ami után kezdetét vette a nyílt laktanyanap programja.

 

 

 

 

A gyerekek megismerkedhettek a gépjárművekkel testközelből, amibe ők is nehezen fértek be hát még a katonák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a napon hagyomány, hogy kispályás labdarúgáson mérhették össze a jelentkező csapatok a focitudásukat.

 

 

 

Iskolai művészeti csoportok is bemutatkoztak a rengeteg gyerekjáték szüneteiben.

 

 

 

A Zenthus János Hagyományőrző Egyesület Lajos korabeli harci díszben és fegyverekben mutatták be az akori kor fegyvereit és szokásait.

 

 

 

Nem is olyan könnyű megfújni a tülköt!

 

 

A katonai főiskola focicsapta nem a kapuban, hanem a cölöpverő gépezet árnyékában állt össze egy kép erejéig, és a szomszédban található motormatuzsálemek gyerek berregéstől voltak hangosak.

 

 

A programok között szerepel volna hídépítési bemutató a Tiszai vízi gyakorlótéren, de ez meghiúsult, mert a Tisza magas vízállása ezt nem tette lehetővé, de helyette a Kurca partján bemutatták a honvédségi víztisztító és csomagoló állomást.

 

 

 

Az egész napos rendezvény jól sikerül, és akik részt vettek a programokon élménygazdagon térhettek haza, amire a vezetők ...

 

 

... hűs Kurca vízzel koccintottak!

 Találkozunk a 2005. évi Műszakiak Napján!

Szentes, 2004. 04. 26.

 

.