Virágvasárnapi körmenet és barkaszentelés

 

Virágvasárnapon – 2004. április 4-én – kezdődik a keresztény húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét.

 

 

A Szent Anna templomban a virágvasárnapi (2004. április 4.) szertartás barkaszenteléssel kezdődött, majd körmenettel folytatódott. A szentmisében ekkor felolvasták (énekelték el) Jézus szenvedéstörténetét, a passiót Szent Máté evangéliumából.

 

Az ünnep a bevonulásra emlékeztet: Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászka-vacsorát ott költse el tanítványaival. Az Olajfák hegyénél két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, melyen még nem ült ember, majd ezen a szamárcsikón vonult be Jeruzsálembe. A nép ujjongásának közepette pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica in palmis de passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről.

Az egyházi liturgiában már az első századoktól fogva gyökeret vertek a jeruzsálemi bevonulást felelevenítő szertartások. Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol ritka a pálma, helyette barkát szentelnek meg a katolikus papok virágvasárnap. A megszentelendő barka beszerzésére az ünnep vigíliáján, azaz szombaton kerül sor.

 

 

 

A keresztény egyházban virágvasárnap egyben Ifjúsági Világnap is, melynek rendszeres megtartását II. János Pál pápa vezette be 1985-ben. Ez a nap azóta elsősorban az új nemzedékek ünnepévé vált.

Szentes, 2004. 04. 08.

.