Flórián Nap Szentesen

 

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának" alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltómunka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaink megsegítését.

 

Flórián Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében. Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

 

 

 

2004. május 1-én a szentesi tűzoltók is megemlékeztek védőszentjükről Szent Flóriánról. Az ünneplésük a tűzoltólaktanyában kezdődött, majd a Kossuth téren folytatódott, ahova nagy "dirrel meg durral" vonultak. Elöl a fúvószenekar húzta a "kerék alá valót", és őket követték a különböző tűzoltó és műszaki mentő gépjárművek.

 

 

 

Még mielőtt elkezdődtek volna a mentési bemutatók átadták a mentési szolgálatnak az új baleseti kocsit (műszakimentő-szert).

 

 

A Toyota típusú furgont a szentesi tűzoltók alakították át a műszaki mentés felszerelésének hordozására. A raktérben megtalálhatók a baleseteknél használatos feszítő-vágó és emelő hidraulikus eszközök, áramfejlesztő és számos személyi védőfelszerelés. A kialakítás során igyekeztek a teret minél jobban kihasználni és fiókos rendszerben elhelyezni és csoportosítani a mentőfelszerelést.

 

 

 

Koszt György tűzoltóparancsnok a jelképes indítókulcsot Szirbik Imre polgármestertől vehette át, aki ezek után átvágta az ajtókat záró nemzeti szalagot.

 

 

 

Veréb László katolikus pap áldotta meg és szenteltvízzel hintette meg a szentesi tűzoltók új munkaeszközét és kérte az égiektől, hogy minél kevesebb helyre riasszák az új műszakimentő gépjárművet.

 

 

 

Az új gépjármű berendezéseit akcióban is bemutatták a lánglovagok.

 

 

 

A bemutatók után már a kíváncsi gyermekszemeké volt a terep, és minden járművet kívülről és belülről végigjártak a gyerekek. Ugyan most nem volt slaggal való célba spriccelés (így mesélték a gyerekek) mint tavaly, de mégis jól érezték magukat a nagy piros járművek között.

 

 

A matuzsálem tűzoltóautó most pihent, de jövőre már mindenki edzhet, mert befogják üzemelni a fiatalok legnagyobb örömére.

 

Szentes, 2004. 05. 06.

 

.