Pesten 156 évvel ezelőtt "Feltámadott a tenger..."

Dicsőséges forradalmunk kezdő napján emlékezzünk!

 

"Európa 1848 tavaszára olyanná lett, mint a lőporos hordó. Ebbe vet tüzet elsőnek Párizs 1848. február 23-án. Berlin, München, Bécs, Prága és Milánó után március 15-én Pesten is fellobban a láng.

Az ifjú radikálisok, élükön Petőfivel a cenzúra eltörlését, a 12 pont követeléseit kihirdetve forradalmi úton fogadtatták el programjukat. Ennek lényege: a nemzeti függetlenség és a polgári átalakulás feltételeinek biztosítása. Március 15-én győzött tehát a forradalom. A magyar politika sikeresen tette meg az első lépést a polgári Magyarország megteremtése érdekében. Hazánk lerázta a feudalizmus béklyóit, felhasználva a történelmi alkalmat, a nemzetközi erőviszonyok kedvező változásait."

Bucsány György

 

2004. március 15-én Szentesen a Kossuth téren, erről a dicsőséges forradalomról és szabadságharcról emlékeztek meg.

 

Szentes Város Önkormányzata és a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár közösen szervezte a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára a megemlékezést.

 

 

 

Az ünnepségre meghívást kapott Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is.

 

 

Az ünnepség elején Szabó István ezredes a dandár parancsnokhelyettese ismertette Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének (7/2004.(I.23.)Kt.) határozatát, melyben a haza védelme iránti feltétlen elkötelezettség szimbólumaként "alakulatzászlót" adományoz a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnak.

 

 

 

 

"A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár összeforrott a várossal. A szentesiek elvitték a magyar katonák jó hírét az árvizektől megrongált gátakra, a boszniai hegyek közé és az iraki sivatagba. A Kurca-parti település lakói mindezekért büszkék a helybeli alakulatra." - mondta Szirbik Imre polgármester a dandárt méltató beszédében.

 

A polgármesteri méltatás hanganyaga ITT hallgatható meg!

 

          

 

Kovács István dandárparancsnok vette át az alakulatzászlót Szirbik Imre polgármestertől, aki ígérete szerint megőrzik a lobogót, hiszen az dicsőséget és a csapat egybetartozását szimbolizálja.

 

 

A dandártábornok hozzátette: a város hírnevét a jövőben is igyekeznek öregbíteni idehaza és a határainkon túl is.

Kovács István köszönőbeszéde ITT hallgatható meg!

 

 

 

 

Díszmenettel viszonozták a katonai alegységek a szentesi önkormányzattól kapott alakulatzászlót, és ezután az ünneplő tömeg átsétált a Kossuth téren felállított színpadhoz, hogy megtekintsék az ünnepi műsort.

 

 

Március 15-e alkalmából Juhász Ferenc honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet.

A miniszter a magyar honvédség hősies, a nemzet történetében kiemelt szerepét hangsúlyozta, 1848-ra emlékező beszédében. Juhász Ferenc, beszédében kijelentette, hogy akad néhány arctalan ember, aki meg akarja zavarni a nyugalmunkat.

 

 

 

Elemezni kell a Madridban elkövetett robbantások körülményeit és a szakemberek véleménye szerint, Magyarországon nincs közvetlen terrorveszély, de hozzátette: mégis elemezni kell a Madridban elkövetett robbantások körülményeit, és a miniszter úgy fogalmazott: innen üzenjük, hogy nem engedünk a zsarolásnak.

 

 

 

Az ünnepi beszéd után következett a forradalom és szabadságharc évfordulójára megemlékező ünnepi műsor, amin közreműködött Galkó Bence színművész, a Honvéd Táncszínház, a Hegedős Együttes és a Magyar Honvédség katonazenekara.

 

 

 

Az ünnepi műsor végén a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, a város vezetői, a fegyveres erők tisztjei, a pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál.

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2004. 03. 18.

 

.