Metszik a fákat a ligetben

 

 

Többen értesítették szerkesztőségünket, hogy "fákat vágnak ki a ligetben" - ennek jártunk utána.

 

2004. március 29-én megkezdték a Széchenyi-ligetben a fák metszését. Ezt azért végezték a szakavatott munkások, mert az elmúlt nyár szárazságát igen sok fa megsínylette. A száraz ágak a szeles időben töredeznek és a sétányokra hullanak, ami balesetveszélyes.

A favágók és a Városellátó Intézmény munkatársai többször közösen körbejárták a ligetet és kijelölték azokat a fákat, amelyek nem egészségesek, balesetveszélyesek, vagy esztétikailag nem felelnek meg a liget kultúrájának. Volt olyan egészséges fa, amit azért kellett kivágni, mert évekkel ezelőtt oldalhajtásról vagy magról kelt ki egy nagyobb fa alatt.

Az első napon ezeknek a nagyobb munkáknak álltak neki a munkások, majd következett a gallyazás. Ekkor az alpin-technikával felszerelt favágók a lombkoronák száraz ágait vágták le.

 

 

 

Balogh Györgyi főkertésztől megtudtuk, hogy azért kellett elvégezni a munkálatokat, mert négy esztendővel ezelőtt volt hasonló mértékű gallyazás és kezd öregedni a liget faállománya. A nyár folyamán szegéllyel látják el a sétányokat, melyekkel a zöldterületet és a szórófejeket védik. A mostani gallyazás után hamarosan fatelepítésről adhatunk hírt, melyet pályázati összegből kívánnak megvalósítani. Ha a pályázat nem nyer, akkor is meglesz a fatelepítés, csak lassabb ütemben végzik el a Városellátó Intézmény dolgozói.

Szentes, 2004. 03. 31.

.