Hazatértek Irakból a katonák

 

2004. március 12-én saját dandárjuknál üdvözölték az iraki magyar kontingens hazatért tagjait. Szentesen tizenkét egyenruhást köszöntött Szabó István ezredes a dandár parancsnokhelyettese.

 

 

A békefenntartásban szerepet vállaló szentesi katonák az eddig legveszélyesebbnek ítélt misszióban kiválóan helytálltak. Szerencsére senkinek nem kellett használnia éles bevetésben fegyverét, de számos ellenséges támadást átéltek. A katonák meglepetten tapasztalták, hogy a lázadó irakiak támadása igen sűrűn csütörtököt mondott, mert még elnek el tudták sütni a fegyvereket, csak éppen a célzó berendezést nem tudták használni. Ezért volt olyan eset amikor egy iraki buszt, vagy éppen egy lakóházat találtak el a lövedékek, de volt olyan is amikor a tábor felett átrepült a löveg és épp egy másik táborban landolt a lázadó iraki küldemény.

 

 

Az a lázadó aki kilőtt egy amerikai katonát igen csak jól kereshetett, mert egy amerikai skalpért 5000$-t fizettek, amerikai nő viszont 6000$-ért, de erre elég kicsi volt az esélyük, mert igen felkészült alakulatokkal képviseltették magukat szövetséges erők.

A hazaút sem volt egy luxus utazás, mert a táborhelytől Kuvaitig hatszáz kilométert (közte 110 km homokon) platón kellett utazniuk.

Szentes, 2004. 03. 15.

.