Felkészültek az uniós csatlakozásra

Évértékelés a tűzoltóknál 

Az elmúlt héten (2004. március 3.) tartottak évértékelést a szentesi tűzoltóknál, amikor is Koszt György tűzoltóparancsnok ismertette az állománnyal és a város vezetésével, hogy milyen eredményeket értek el a 2003-as esztendőben.

 

 

Több éves jó gazdálkodás eredménye az, hogy némi kis pénz maradt fejlesztésre – közölte újságunkkal Koszt György tűzoltóparancsnok, majd folytatta:

- A fejlesztési körbe beletartozik a technikai fejlesztés, az elhelyezési körülmények javítása és a laktanya elektromos hálózatának felújítása. Jelenleg az előírásoknak megfelelő mennyiségű, minőségű védőruha, védőeszköz áll rendelkezésünkre és a személyi juttatások tekintetében is az előírtaknak megfelelő juttatásokat kapja meg minden dolgozó.

- Az események tekintetében azt kell mondanom, hogy igen kemény esztendőt zárt a szentesi tűzoltóság, mert ha visszaemlékezünk igen kemény téllel kezdődött a 2003-as esztendő. Ebben az időszakban szinte napi 24 órában dolgozott az állomány. A megpróbáltatások tekintetében kijelenthetem, hogy mind fizikálisan és pszichésen is jól bírták a dolgozók.

 

 

 

- A tél után jött a száraz időszak. Tűzoltási szempontból igen veszélyes szárazság miatt az elmúlt esztendőben nem volt helyben riasztásunk, de kisegítésként voltunk a Kecskemét környéki erdőtüzek oltásánál.

- Az elmúlt év „fekete” statisztikájának tekintetében volt két halált követelő tűzeset, és két füstmérgezéses is.

- A mentési munkák tekintetében a tűzoltók tevékenysége eltolódott a műszaki mentés irányába. Kevesebb a tűzeset, de a közlekedési balesetek száma igen csak megnőtt. 2003-ban 50 közúti balesetnél voltunk kint, amiknek a száma több éves statisztikát visszanézve 10-15%-al nő évről évre. A személyautók sebessége nő, de a reakcióidőnk ebből a szempontból csökken. A műszaki mentések száma a tavalyelőtti évhez képest (120 eset) megduplázódott (220 eset). A szakhatósági munkák is növekedtek ami 225 alkalmat jelentett 2003-ban, ami annak köszönhető, hogy megnövekedett az építések száma, az új üzletek nyitása és a jogszabályok változásának következtében új szakhatósági eljárások lefolytatását követel meg.

 - 2004-ben a legnagyobb technikai fejlesztésünk, hogy új baleseti kocsi (műszakimentő-szer) áll csatasorba, mert az előző meghibásodott, és sikerült kigazdálkodni annak megújítását. Lesz egy másik meglepetésünk a város lakosságának, ami egyenlőre maradjon mindenki számára meglepetés, de annyit elárulok, hogyha tervünk sikerül, akkor „egymás kezébe adják” az iskolások a tűzoltóság ajtajának a kilincsét.

Szentes, 2004. 03. 08.

.