Rossz gyerekek márpedig nincsenek

 

 

                                                                                                     Nagyrónai László

2004. december 9.-én harmadik alkalommal rendezte meg városunkban a „Rendezvényház” Csongrád Megyei Pedagógiai Szak- és Szakmai Szolgáltató Intézete a Pedagógiai szakmai napot az ifjúsági házban, melyet Szűcs Lajos alpolgármester nyitott meg.

 

 

                                                                                                     Dr. Ranschburg Jenő pszichológus professzor

Minden évben van olyan előadó, aki a minisztériumon keresztül jön, idén Nagyrónai László osztályvezető volt az. Közoktatási feladatellátás a kistérségben címmel tartott előadást. Apropóját az adta, hogy mostanában zajlanak a kistérségi fejlesztések. A miniszter pártfogója a kistérségeknek, amelyek azért fontosak számunkra, mert már vannak óvodák és iskolák (például Nagytőkén, Eperjesen, Árpádhalmon), ahonnan bejárnak a gyerekek Szentesre. A kistérség egyre nagyobb szerepet fog kapni, a pedagógusoknak pedig erre fel kell készülniük, mert ez egy új feladat számukra.

 

 

 

Dr. Ranschburg Jenő pszichológus professzor előadására még Csongrádról is jöttek. Azzal kezdte mondandóját, hogy frappáns és elgondolkodtató címet kapott az előadása: Rossz gyerekek márpedig nincsenek. Ez Kálmán király mondatának változata, amely eredetiben így hangzott: Boszorkányok márpedig nincsenek. A professzor szerint vannak, ahogyan rossz gyerekek is. A rossz gyerek az, aki a szabályokat megszegi. Az a gyerek pedig, aki sohasem vét a szabályok ellen, az „kóros képződmény”. A pedagógusok örülnek az ilyen diáknak, de a túl jó gyerek nem ideális, hanem nevelési problémák következménye.

Szentes, 2004. 12. 16.

.