Hamarosan nyit a gyógyfürdő

 

A Csongrád Megyei Önkormányzat Területi Kórház által üzemeltetett gyógyfürdő (Ady E. u. 44.) felújítási munkái befejeződtek. 2004. december 7-én megtörtént a fürdő műszaki átadása és 2005. január 3-ától újra várja a pihenni és gyógyulni vágyókat.

 

 

Szentes és vidéke Magyarország legnagyobb hévíz-feltáró tevékenységének színtere és Európa legsűrűbb geotermikus mezője, közigazgatási területén összesen 32 termálkút üzemel. A kiemelt termálvizek alkáli hidrogén-karbonátos ásványvizek, jelentős fluoridion és metakovasav tartalommal rendelkeznek.

A török fürdő hangulatú Termál Gyógyfürdőnek a város első, 1957-ben fúrt, 1735 méter mély kútja biztosítja a vizet, amely 71oC hőmérsékletű. A fürdő befogadóképessége 350 fő. Nyitott udvari gyógymedencéje mellett további 5 fedett medence található.

Az 1962-ben épült fürdő átadása óta nem volt komolyabb felújítás, azonban a modern igények és a növekvő vendég- és beteglétszám miatt ez mára időszerűvé vált.

Ebben az évben teljes körű rekonstrukció valósult meg. A felújítás után a térség egyik legmodernebb ilyen típusú létesítményévé válik. Az épület tetőterének beépítésével több, mint 500 négyzetméter hasznos alapterületet nyert az intézmény.  

 

 

2004. májusától vették át a területet a munkások és december 7-ével vissza is adták az épületet az ott dolgozóknak. A beruházás keretében egy 12 ágyas nappali szanatórium alakítottak ki, valamint belső modernizálásra is sor került: megvalósult a klimatizálás, a mozgáskorlátozottak közlekedési feltételéi javultak, korszerűsítették a meglévő fűtési és energetikai rendszert. Megtörtént a kupolában lévő medencék vízgépészeti felújítása, a medencék vízhidraulikai kialakítása, vízvezetékek cseréje, a burkolólapok pótlása.

 

Jelen...                            múlt ...

 

 

 

 

A gyógyfürdő felújítását két nyertes pályázat az Önkormányzat és a tulajdonos közös finanszírozása tette lehetővé. A pályázatok közül a kisebb összegű a korszerűsítési program, a meglévő medencék, néhány gépészeti rendszer korszerűsítését fedezte. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnál nyert 87,5 millió forint (70 millió forintos állami erő és 17,5 millió forint önkormányzati erő társul) jelentős fejlesztést eredményezett.

 

 

A 12 ágyas nappali szanatórium berendezései 2005. januárjában érkeznek meg!

 

 

 

A teljes gyógyászati rendszert felújították, korszerűsítették, valamint az épület tetőterében kerültek elhelyezésre a személyzeti helyiségek, valamint kialakítottak egy 12 ágyas nappali szanatóriumot, illetve csoportos és egyéni tornatermet is. A szanatóriumban a betegek kúraszerű rehabilitációs kezelésénél biztosított a pihenési idő, amellyel hatékonyabb a kezelés, ezáltal pedig a gyógyulási idő is rövidebbé válik.

 

 

 

 

 

A gyógyászati eszközök cseréje és fejlesztése során: Unbescheiden Combi gyógyászati kád (automatikus masszázs, elektrogalván), Unbescheiden Kombinált kád (masszázs, elektrogalván) széndioxid-kezeléses kombinált gyógyászati kád került beszerzésre.

 

A városban olyan híresztelések láttak napvilágot miszerint egy helyi vállalat vezetője megvásárolta a melegfürdőt. Ez a hír csak kósza pletyka, mert a fenntartó által felvett pénzügyi hitel szerződése nem csak az eladást, hanem a bérbeadást is kizárja. Tehát a gyógyfürdő továbbra is a kórház fenntartása alatt marad, és a gyógyászati részleget döntően orvosi beutalóval lehet majd felkeresni.

 

 

 

 

 

Sajnos téves és hiányos információk láttak napvilágot a belépőjegyek árával kapcsolatban, de mára már eldöntődött a fürdő szolgáltatási ártáblázata. A Csongrád megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadott díjak az alábbiak, melyek 2005. június 30-ig érvényesek.

 

Nem kedvezményezett belépők               

Felnőtt belépő                              600,- Ft.

Diák, nyugdíjas belépő                  350,- Ft.

Csoportos diák/nyugdíjas belépő    250,- Ft.

Szauna és fürdő belépő               1200,- Ft.

 

Fürdőruha kölcsönzés                   420,- Ft.

Hajszárító kölcsönzés                   100,- Ft.

 

Felnőtt bérlet (havi)                     7.000,- Ft.

Diák/nyugdíjas bérlet (havi)          4.500,- Ft.

 

Családi jegy                               1.400,- Ft.

(2 felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek)

Kedvezményezett belépők                

(hétfőtől-péntekig 8.00-12.00-ig)                  

Felnőtt belépő                            520,- Ft.

Diák, nyugdíjas belépő                320,- Ft.

 

Iskolai, óvodai csoportok 3 kísérővel:

 -1 órás gyermek belépő               70,- Ft.

 - kísérő belépő                            70,- Ft.

 

Felnőtt bérlet (havi)                  6.000,- Ft.

Diák/nyugdíjas bérlet (havi)       3.500,- Ft.

 

Családi jegy                            1.200,- Ft.

(2 felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek)

 

 Érvényes 2005. június 30-ig.

 

Szentes, 2004. 12. 28.

 

.