Agrárinnovációs és minőségvizsgáló központ Szentesen

 

Ahogyan Európában, úgy Magyarországon is az áru minőségéért az előállításban részt vevő termelők és gyártók a felelősek - hangsúlyozta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Szentesi Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központ átadásán, 2004. december 2-án.

 

 

 

Az államnak az a szerepe, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizze: betartják-e azokat az előírásokat, amelyeket az európai és a magyar élelmiszerkönyvek tartalmaznak - fejtette ki.

Németh Imre utalt rá, hogy az Európai Unió a minőségbiztosítási rendszerek, a minőségi áruk versenyét mutatja. "Egyértelmű, hogy Magyarországon elsősorban a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatni e tekintetben" - mondta.

A paprikabotrányra utalva hozzátette: a magyar szemléletet jól jellemzi, hogy ha a piacon valamilyen rendellenesség van, rögtön az államra mutogatnak, az állam felelősségét "firtatják". A nemzeti szabályozással kapcsolatban elmondta: Magyarország az elmúlt években több 10 milliárdot fordított arra, hogy az élelmiszer-előállító kapacitásait minőségbiztosító rendszerekkel szerelje fel.

 

 

 

A szaktárca vezetője a szentesi központ jelentőségét és újszerűségét abban látja, hogy az országban ez az első olyan agrárinnovációs és minőségvizsgáló intézmény, amely nem egy gyártó szervezetnek a kezelésében és nem az állam fennhatósága alatt működik, hanem egy önkormányzat közreműködésével egy régió termelőinek érdekeit szolgálja.

Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a Phare-támogatással kialakított agrárinnovációs és minőségvizsgáló központ értéke mintegy 700 millió forint. További 100 millió forintba kerültek a műszerek és az eszközök - ismertette. Hozzáfűzte, hogy egy régi mezőgazdasági kutatóállomást mentettek meg és láttak el feladattal. Az új központ a régió agrártermelőinek a piacra jutását segíti - hangsúlyozta az elnök.

Az új intézményt a Dél-Alföldi Bio Innovációs Centrum Kht. működteti, amelynek többségi tulajdonosa a megyei önkormányzat. Tagja a társaságnak több gyártó, valamint értékesítést végző integrátor szervezet is.

 

 

Szentes, 2004. 12. 07.

.