SZOCIÁLIS MUNKA NAPJA 2004

"Felelősek vagyunk mindenért!"

 

November 12. a szociális munka napja, ez az a nap, amikor a szociális ellátásban dolgozó szakemberek áldozatos munkájáról országszerte, így Szentesen is megemlékeztek.

A szociális szakmák nem tartoznak a legelismertebbek közé, pedig fontosak. Főleg azoknak az embereknek, akikkel foglalkoznak. A szociális ellátásban dolgozó szakemberek ügyfélköre általában az elesettek, a társadalom perifériájára szorultak közül kerül ki, a velük foglalkozók presztízse sincs igazán elismerve. Bár a szakma elismertsége egészen apró lépésekkel talán mégis halad valamennyit fölfelé a rangsorban, de bizony még mindig eléggé alacsonyan van.

 

 

 

"Felelősek vagyunk mindenért" – Albert Schweitzer a Nobel díjas polihisztor szavai jellemezi minden szociális szférában dolgozó munkájának szellemét, hiszen valóban igaz, miszerint felelősök vagyunk mindenért, amit az emberekkel, az emberekért cselekszünk.

 

A Szociális Munka Napja azoknak az ünnepe akik egész évben áldozatos munkával szolgálják az elesetteket a rászorultakat. A napi gondok, problémák a szférában dolgozókat jól összekovácsolja, de ezen az egy napon lehetőségük van kikapcsolódni közösen. Így történt ez Szentesen is 2004. november 10 és 11 között, amikor is a Csongrád Megyei Önkormányzat Szentesi Pszichiátriai Ápolóotthona programsorozatot rendezett ennek megünneplésére.

 

A kétnapos rendezvényt Szirbik Imre polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, hogy szociális ágazat dolgozói kiéghetnek az évek során, ezért saját magukkal is kell foglalkozniuk, nem csak a rászorulókkal.

 

 

 

Az első napon a Szentes környéki ápolóotthonok munkatársai szakmai és játékos vetélkedőn vehettek rész, míg a második napon szakmai konferenciát tartottak az Ifjúsági Ház pódiumtermében.

 

A vetélkedők között elsőként a főzőverseny indult, hogy amikorra végeznek a csapatok a szakmai versengéssel már tudják zsűrizni az elkészült remekműveket.

 

Szúrós tekintetek vigyázták a bográcsokat!

 

Amíg odakint a pörkölt illata járta át a fél várost, addig a nagyteremben folyt a szakmai vetélkedő tíz állomáson.

 

 

 

A tesztlapok kitöltésére nem volt sok idő, de a szakmai mesterfogásokat (elsősegélynyújtás és ápolástechnika) jól kikérdezték a csapatoktól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ápolóotthonok sofőrjei is tesztelve voltak, mert nekik KRESZ tesztet kellett kitölteniük.

 

 Mókás vetélkedő

 

 

A délelőtti szakmai vetélkedő és ebéd után jött egy kis móka, amikor is a résztvevő csapatoknak mókás feladatokon kellett talpraesettségüket bizonyítani.

 

 

 

Először egy Skodát "szereltek" össze a csapatok, amit egy plakátból daraboltak szét, majd újra a papír került a figyelem középpontjába. Három guriga WC papír felhasználásával kellett múmiát készíteni a csapatoknak.

 

 

 

Volt aki felül kezdte, volt aki alulról tekerte, de az biztos, hogy óvatosan kellett dolgozni, mert a szervezők abból a "könnyen szakadó fajtájú" toalett papírról gondoskodtak.

 

 

 

A tekerés után jött egy másfajta tekerés. A következő feladatban a sofőröknek kellett távirányítású autóval száguldozni és a botkormánnyal tekerni a kormányt.

 

 

 

A jó munkát egy kis üdítővel koronázták meg, csak a résztvevők azt sajnálták, hogy a szívószálon keresztül kapott nedü nem árpa származék volt. Az gyorsabban csúszott volna!

 

 

 

Az őrület csak ezután jött, amikor is két perc alatt kellett a jövő divatja szerint felöltözni úgy, hogy a lehető legtöbb ruhadarab kerüljön felhasználásra.

 

 

 

 

 

 

 

A végén egy kis testmozgás volt már csak hátra amikor is szlalomversenyt rendeztek kerekes székkel.

Mindent összevéve jól érezte magát minden résztvevő, és a szórakozás után másnap, harmadnap jöttek a hétköznapok, és résztvevők újra vissza csöppentek a hétköznapi gondok sűrűjébe.

 

Szentes, 2004. 11. 15.

 

.