Az első NETPHONE Szentesen!

Ingyenesen lehet telefonálni az intézmények között!

 

Városi Intézmények Gazdasági Irodája

 

 56, 82, 116, 165, 975. Nem, ezek nem valamely szerencsejáték nyerőszámai, hanem percdíjak, ugyanis ha francia, amerikai, jugoszláv, brit, kínai vagy éppen vietnámi ismerősünkkel csevegünk, ennyivel gyarapítjuk percenként a telefonszámlánkat. Igaz a helyi hívási tarifa mérsékeltebb percdíjakat takar, de akkor is megérezzük a pénztárcánkon.

Úgy tűnik, van megoldás, ami bár nem új és technikai kuriózumnak sem nevezhető, ám ami ezeknél fontosabb: ingyenes! Az interneten keresztüli telefonálást aligha nevezhetnénk nóvumnak, ám mivel a távközlési díjak jól tartják magukat, ráadásul egyre több szolgáltató jelenik meg a piacon érdemes átgondolni ezt a lehetőséget.

Az internet lökésszerű terjeszkedésének nem tudott ellenállni a telefónia és az IP (Internet Protokol) alapú telefonálás pár év múlva olyan természetes lesz, mint ma a mobilkészülék használata. Ennek a fejlődésnek első jelei már megtalálhatók Szentesen is.

Városunkban az első ilyen kapcsolatot a Klauzál Gábor Általános Iskola és a Városi Intézmények Gazdasági Irodája (VIGI) között építették ki a Tanet Kft. szakemberei.

 

Szentesen és környékén szinte mindegyik közintézmény ugyanazon az internet szolgáltatón keresztül (Tanet Kft.) kapcsolódik a világhálóra, és gyakorlatilag mindegyik vezeték nélküli internet kapcsolattal rendelkezik. Ez a közös hálózat adta az ötletet, amely tűzfal programmal védett a külső támadások, internet kalózokkal szemben, hogy a kiépült biztonságos hálózatot továbbfejlesztve kihasználják annak összes lehetőségét. Ezek közé tartozik a telefonálás.

 

Tariné Lantos Piroska a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója az új készülékkel

 

Tariné Lantos Piroska a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a telefonforgalmuknak igen nagy százalékát a VIGI-vel bonyolítják le és ez az új lehetőség egy év alatt behozza a ráfordított összeget. Egy ilyen telefon kb. 40000 forintba kerül.

Így már nem csak postai levélben, vagy helyi hívásos tarifával tarthatják a kapcsolatot az intézmények dolgozói, hanem a normál vezetékes telefon mellé elhelyezett Welltech készüléken, amelyen egy gombnyomás után már beszélhetnek is a felek. A beszélgetés a két pont között zajlik kódolt adatátvitelben és így teljesen lehallgathatatlan. Persze nem ez a legnagyobb előnye, hanem az ára, az ami vonzó, ugyanis a meglévő net-es összeköttetés része, semmilyen felárat, percdíjat, kapcsolási díjat nem kell fizetni.

Így a cikk végén azért meg kell említeni a jövőt, amelyet a technika világában nem években mérünk, hanem hónapokban, így még ebben az évben folytatódik a helyi intézményi hálózat kiépítése. Ha a kísérletek beválnak, a Polgármesteri Hivatal és további iskolák is csökkenthetik telefonköltségeiket.

Szentes, 2004. 11. 17.

.