A "Kurczaparti dalok szerzője"

Joó Károly emléktábla avató

 

 

 

Joó Károly református kántor, az első szentesi dal- és zeneegylet alapító karnagyára emlékeztek 2004. november 28-án a Református Nagytemplomban, majd emlékének adózva a Kiss Bálint u. 4. sz. házon, egykori lakóhelyén emléktáblát avattak fel.

 

A megemlékezésen közreműködött a Szentesi Zenebarátok Egyesületének együttesei

 

A szentesi zenei élet kezdete az 1861. évhez kötődik. Ekkor települt le városunkban az alig 20 éves Joó Károly református orgonista-kántor, s még ez év őszén megalakította a Szentesi Dalegyletet. Szilveszter estéjén léptek fel először nyilvánosan; repertoárjuk nemzeti dalokból állt. S bár hamarosan ismét szigorúbb évek következtek, a dalárda tartósnak bizonyult.

 

 

 

Később erre az időszakra utalva állapította meg Derzsi Kovács Ferenc gimnáziumi tanár, hogy a Joó Károly vezette dalegylet "sokáig egyetlen komoly, jelentős tényezője, serkentője, ébresztője, fűszerezője a város szunnyadó zenei és pangó társadalmi életének, s élesztője a közönség hazafias érzelmeinek".

 

 

Megemlékezést mondott Rózsa Gábor mérnök-muzeológus

Rózsa Gábor hangos emlékezete ITT hallgathatják meg!

 

 

 

 

 

 

A megemlékezés alatt archív képek, kották járták végig a padsorokat.

 

 

 

 

Rögtönzött kiállítás is ismertette a Szentesi Dalegyletet történetét és Joó Károly életútját.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Joó Károly (1842–1917) református orgonista-kántor az első Szentesi Dal- és Zeneegylet alapítójának emlékének és tiszteletére készült Vígh László főrestaurátor, szobrász és Baranyi László kőfaragó mester által készített emléktáblát Mihály Béla, a Városi Fúvószenekar és Nagy János, a Bárdos Lajos Vegyes Kar vezetője leplezte le.

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2004. 12. 03.

 

.