Felsőoktatási ösztöndíj pályázat ...

... avagy a szentesi Bursa

 

 

Korábban a szentesi önkormányzat csatlakozott a Bursa Hungarica elnevezésű ösztöndíjrendszerhez, de ebből kilépve kidolgoztak egy új felsőoktatási szociális ösztöndíj pályázatot az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára, hogy elérhetővé tegyék felsőoktatásban való részvételt.

Előző években ha valaki a Bursa-i ösztöndíjon nyert, akkor az ott kapott összeg miatt nagyon sok támogatásból kimaradt, így a támogatás nem minősült akkora támogatásnak, mint ahogy azt gondolták.

2004. november 6-án a Városi Könyvtárban került kiosztásra az önkormányzati támogatás a pályázaton nyert és támogatott fiataloknak. Összesen 124 fiatal részesült 15-30 ezer forint, egyösszegű támogatásban és így 3 millió 360 ezer került kiosztásra.

 

 

 

A protokoláris átadó után oldódott a hangulat és a fogadáson a "rég" nem látott ismerősök egyből beszélgetésbe kezdtek.

A fiataloktól arról érdeklődtünk, hogy a kapott támogatást ki mire fogja költeni:

- Veszek egy 256 MB-os memóriát a számítógépembe, egy mikrohullámú sütőt és marad egy pici jegyzetre, könyvre, válaszolta egy fiatal, akit az informatika világa ejtette rabul.

- Sajnos a kapott összeg könyvekből nem sokra futja, de a meglévő oktatási anyagok mellett fontos, hogy olyan művészeti alkotásokat is megismerjenek, amelyek egyenlőre nincs benne a tananyagban, de a fiatalok bármikor kérdezhetnek róla - nyilatkozta egy leendő tanár bácsi.

- Szerintem a könyv a sláger az ösztöndíj elköltésében, mert én kígyót és békát bemutató könyveket szeretnék vásárolni - mondta egy biológiát oktatni készülő fiatal.

Szentes, 2004. 11. 10.

.