A szívatástól is búcsúzik a honvédség

136 év után megszűnik a sorkatonaság

 

Történelmi naphoz értünk azzal, hogy 2004. november 3-ától a Magyar Honvédségben csak hivatásos és szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot, kizárólag önkéntes alapon. E naptól kezdve hazánk, a Magyar Köztársaság - számos szövetséges országhoz hasonlóan - önkéntes haderővel rendelkezik.

Tizenöt évvel a rendszerváltozás, öt évvel a NATO-hoz történő csatlakozás, hat hónappal az Európai Unióba való belépés után a Magyar Köztársaságban megtörtént a honvédelmi rendszerváltozás.

 

 

 

Szívatás, beultrázás, fókázás, riadtszemű kopaszgyík. Ezek a kifejezések is elbúcsúznak a honvédségtől, a sorkatonákkal együtt. Vannak olyan szokások, amelyekhez kezdettől fogva nem szabad ragaszkodni. Az újoncok megalázása ilyen. Lealacsonyító. Volt. És vannak olyan hagyományok is, amelyek hasznosak egy adott korban, ám másfél évszázaddal később az idő már túllépett rajtuk. Kardforgatásra ma már nem tanítanak katonát. Ideje volt megválni a bevonultatott fiatalok emberi méltóságát sértő, lealacsonyító rítusoktól is, amelyeknek nincs helye a jövő hadseregében.

 

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál ünnepi állománygyűlésen búcsúztatták az utolsó sorkatonákat.

Kovács István és egy kiskatona búcsúzóját ITT hallgathatják meg!

 

A modern hadkötelezettség szülőhazája Franciaország. A francia forradalom megvédésére fogadták el a sorozást és a kötelező katonai szolgálatot bevezető törvényt 1789. szeptember 5-én. Magyarországon a polgári forradalmak hagyományait követve 1848-ban született jogszabály arról, hogy a férfiak fegyveres szolgálatára igényt tart a nemzet, az általános hadkötelezettséget 1868-ban vezették be. Franciaországban 1996-ban jelentették be, hogy szakítanak a sorkatonasággal. Magyarországon idén döntött a kormány arról, hogy nem hívnak be több fiatalt és önkéntesekre, profikra bízzák a katonai feladatokat.

A civilek tömeges kiképzését életre hívó XIX. századi körülmények nem összehasonlíthatók a XXI. századiakkal. Magyarország biztonságáért már nem a katonák tesznek a legtöbbet. Ne számoljunk széles mezőn nagy gyalogosrohamokkal. A reális új fenyegetésként jelentkező terrorizmus katonai elhárításában pedig sokkal hasznosabb a magyar fejlesztésű, az olimpiai játékokon is készültségben lévő speciális vegyvédelmi laboratórium, mint egy őrbódéban posztoló baka.

 

 

Kovács István dandártábornok nyújtottá át a leszerelő katonáknak a minisztérium által biztosított ajándékot.

 

A modern hadviselésben bevethető katona különlegesen képezett és olyan bonyolult eszközöket használ, amelyek elsajátítására féléves kiképzés nem elegendő. Katonai elismeréseket már nem itthon, a hazai laktanyák falai közt lehet szerezni, hanem nemzetközi együttműködésekben. Ilyen jellegű dicséretekben nincs is hiány, a feladatukat kiválóan ellátó alakulatok tagjai között azonban nincs, nem is lehet sorkatona. Külföldi bevetésük ugyanis - a közeli múlt rossz történelmi tapasztalatai miatt - az alkotmányban tiltott.

 

A honvédelmi tárca az utolsó sorkatonai leszerelés alkalmából

az országban leszerelő 1971 sorkatonának egy-egy dísztőrt adott ajándékba.

 

A sorkötelezettség eltörlése nem jelenti azt, hogy az országot fenyegető katonai támadás esetén kitűzzük a fehér zászlót. A hadkötelezettség megmarad, azaz fegyveres konfliktus esetén fegyvert kell fogni. Ennek jelenleg és a belátható jövőben realitása nincs. Felesleges erre képezni fiatalokat. A laktanyákban pedig legalább spórolnak az ultrával.

Szentes, 2004. 11. 04.

.