Tűz a tűzoltóknál, avagy gyakorlat az udvaron

 

 

 

A szentesi tűzoltólaktanyában némi benzin segítségével lángra lobbant egy Wartburg személygépkocsi 2004. október 8-án. A tűzoltók önmagukat riasztották az udvarra, és egy gyors kiállás után már neki is láttak az oltásnak. Az eset egyedi, mert nemigen szoktak lángra lobbantani gépjárművet a tűzoltók, és ha ezt meg is teszik, annak nyomós oka van, ami pedig az, hogy bemutatót tartanak technikájukról, felkészültségükből.

 

 

 

Ez volt az oka a most történt képzeletbeli balesetnek is.

Minden esztendőben a volt kollégákat, akik már a nyugállományi kötelékben teljesítenek szolgálatot az aktív kollégák nyugdíjas találkozóra invitálnak a laktanyába. Ezen a találkozón egy kis kötetlen beszélgetés, a régen látott ismerősökkel való találkozás a cél, de alkalmat ad arra is, hogy bemutassák a legújabb fejlesztéseiket a volt kollégáknak. Ez a találkozó és az itt tartott bemutató azért is fontos a tűzoltóknak, mert ekkor szakértő szemek figyelik az oltás és a mentés minden fázisát.

 

 

 

Az idei esztendőben az új műszakimentő-szert mutatták be egy imitált baleseti helyszínen.

Koszt György tűzoltóparancsnoktól megtudtuk, hogy már gondoskodnak a jövő évi bemutató technikai berendezéséről, amit egy új startberendezés és egy új diszpécserpult fog alkotni. A XXI. századi kommunikációs pult az egyik legmodernebbek közé tartozik, amit az ára is jól mutat, mert 11 millió forintba kerül. Igaz most pályázat útján jóval kedvezőbb áron vásárolhatják meg, de ez az összeg sem két fillér.

 

 

 

A jövőt tekintve, új taggal bővül a nyugállományi "szolgálat", mert december 31-vel Koszt György is ehhez az állományhoz fog tartozni, de addig is igyekszik még egy területen maradandót alkotni. Ez pedig egy új tűzoltómúzeum kialakítása. Jelenleg az épület azon részét újítják fel, ahol tervezték ennek a kialakítását, és a volt kollégák is segítkeznek a tárgyak összegyűjtésében.

 

 

 

Ezúton kérik a tűzoltók a Mozaik olvasóit, ha valakinek tűzoltással vagy a tűzoltósággal kapcsolatos tárgya, fényképe vagy más egyéb relikviája van, akkor tegyék lehetővé, hogy ezeket összegyűjtve egy szép önálló múzeum létesüljön a szentesi tűzoltólaktanyában.

 

Szentes, 2004. 10. 12.

.